AFP or licensors

Slechts één zelfmoordterrorist betrokken bij aanslag in Kaboel volgens de VS, dodental loopt op tot 170

Het Pentagon (Amerikaans ministerie van Defensie) verklaart dat de moordende aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel is uitgevoerd door één zelfmoordterrorist. Tot nu was er sprake van twee ontploffingen, één vlak bij de luchthaven en één in een hotel in de buurt van de luchthaven. Het dodental van de terreurdaad is intussen opgelopen tot minstens 170.

Wat is er precies gebeurd?

Om iets voor 16 uur gisterenmiddag was er  een explosie  in de buurt van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Al dagenlang kwamen daar veel mensen bijeen die hoopten op een evacuatie. De explosie vond plaats in de buurt van Abbey Gate, één van de belangrijke toegangspoorten tot de luchthaven. 

Even later kwamen berichten binnen over een tweede zelfmoordaanslag, bij het hotel Baron, in de buurt van de luchthaven. Maar het Amerikaanse leger ontkent nu dat ook daar een aanslag werd gepleegd.

Na de explosie openden gewapende mannen het vuur op burgers en militairen in de omgeving. 

VRT NWS kon spreken met een Belgische man die met zijn broer en kleine zus in de buurt stond van de plaats waar de aanslag plaatsvond. Hij heeft het over een groot bloedbad. 

Op de plaats van de aanslag waren ook Belgen. "Mijn zus is oké en ik ben oké. We zien wel veel doden", vertelt een van hen:

Videospeler inladen...

's Avonds werd er nog een nieuwe zware explosie gehoord op zo'n 3 tot 4 kilometer van de luchthaven. Maar volgens de taliban zou het gaan om het gecontroleerd laten ontploffen van munitie door de Amerikaanse troepen.

Hoeveel slachtoffers zijn er?

In totaal zijn volgens verschillende bronnen minstens 170 mensen overleden.  

Onder hen ook 28 talibanstrijders, zo zegt de extremistische groep zelf. "We hebben meer mensen verloren dan de Amerikanen", zo klinkt het. 

Daarnaast zijn ook 13 Amerikaanse militairen gedood, zei het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren al, en zijn er minstens 15 gewond. Het Amerikaanse leger is volop aanwezig op de luchthaven, om de evacuaties in goede banen te leiden.

Videospeler inladen...

Wie zit achter de aanslag?

Op zijn profielpagina op de communicatie-app Telegram heeft terreurgroep IS de aanslag intussen opgeëist. Het Pentagon had de aanslag ook al toegeschreven aan een lokale afdeling van IS in Afghanistan.

Concreet gaat het om IS-K of IS Khorasan. De groep heeft de voorbije jaren flinke klappen gekregen, maar zou nu profiteren van de chaos na de machtsovername. De voorbije maanden pleegde die groep al meer aanslagen dan tevoren, naarmate de situatie meer en meer instabiel werd in Afghanistan.

IS Khorasan is niet groot en zou enkele honderden tot een paar duizend strijders tellen. Ze is vooral actief in het oosten van Afghanistan, maar voerde bloedige aanslagen uit op onder meer moskeeën en ziekenhuizen. 

Alhoewel IS-K een gelijkaardige radicale visie op de islam deelt als de taliban, zijn de twee ook vijanden van elkaar. De grotere taliban hebben IS-K flink onderdrukt, maar die groep zou nu van de huidige instabiliteit en rondslingerend wapentuig gebruik kunnen maken voor een "renaissance".

Moeten we nog aanslagen verwachten?

Volgens de Verenigde Staten zijn er alleszins aanwijzingen dat er nieuwe aanslagen kunnen volgen. Generaal Frank McKenzie sprak gisteravond over "mogelijke raketten of bommen". Op welke informatie hij zich baseert voor die uitspraken, is niet duidelijk. De aanslag van gisteren had de VS echter ook wel voorspeld. Het was de belangrijkste reden voor ons land om de evacuatievluchten woensdagavond te stoppen. 

Hoe dan ook zijn de Amerikanen momenteel nog op de luchthaven van Kaboel om de evacuaties in goede banen te leiden. De VS heeft altijd gezegd dat het op 31 augustus zijn militairen zou terugtrekken. Volgens de laatste informatie zullen ze dat ook doen. 

Premier De Croo: "België nam de juiste beslissing"

In een reactie op de aanslag in Kaboel zegt premier Alexander De Croo dat "de informatie waarop we ons gebaseerd hebben om gisteren onze activiteiten daar te beëindigen, jammer genoeg klopte. Inlichtingendiensten zeiden dat er indicaties waren dat een aanslag zou kunnen plaatsvinden. Dat is typisch een soort risico-inschatting. Ik denk dat de beslissing om onze mensen van de luchthaven te verwijderen en duidelijk te maken aan Belgen of mensen die op Belgische lijsten staan om zich niet aan te dienen op de luchthaven, dat dat de juiste beslissing was."

AFP or licensors

Meest gelezen