Videospeler inladen...

Wat weten we over de "beschoten" bus met Belgische geëvacueerden in Kaboel? Onze redactie sprak met een passagier

Gisteren liet het Belgisch leger weten dat een evacuatiebus met Belgen in Afghanistan tegengehouden werd door de taliban. Eerder werd bericht dat daarbij ook schoten gelost zouden zijn, maar dat wordt nu tegengesproken. Wat weten we over de bus die tegengehouden werd en de mensen die erop zaten? Onze redactie kon spreken met een passagier van de bewuste bus.

Het wordt steeds moeilijker om de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel te bereiken, van waaruit mensen geëvacueerd worden uit het land. Verschillende landen, waaronder België, zetten daarom konvooien van bussen in om landgenoten naar de luchthaven te brengen in de hoop om toch zoveel mogelijk mensen te kunnen evacueren. Maar het Belgische leger liet gisteren weten dat zo'n bus, waarop ook Belgen zaten, werd tegengehouden door de taliban. "Voor alle duidelijkheid: dat was geen Belgische bus hè. Dat was geen bus van De Lijn", benadrukt collega Rudi Vranckx. "De bus maakte deel uit van een internationaal konvooi."

Eerder werd gecommuniceerd dat bij de interventie van de taliban schoten waren gelost en dat de passagiers moesten wegvluchten. Onze redactie kon spreken met iemand die op de bewuste bus zat en die persoon spreekt dat bericht tegen. De bron verduidelijkt dat er rond de luchthaven inderdaad veel geschoten wordt, dat dat ondertussen zelfs bijna normaal geworden is, maar dat de bewuste bus niet onder vuur genomen werd. 

Bekijk hier de toelichting door Inge Vrancken en Majd Khalifeh van onze redactie, in het late journaal:

Videospeler inladen...

Moeizame rit naar de luchthaven

Het is in elk geval wel zeker dat de omstandigheden op de bus allesbehalve aangenaam waren. Zo zou de rit naar de luchthaven, op zijn zachtst gezegd, erg moeizaam verlopen zijn. Een passagier die onze redactie kon spreken vertelt dat er op de bus wellicht plaats was voor een vijftigtal mensen, maar dat er ongeveer het dubbele aantal passagiers aanwezig waren. De rit duurde urenlang, niet omdat de afstand tot de luchthaven zo groot was, maar door de lange wachttijden onderweg.

Tijdens die ellenlange rit mocht niemand de bus verlaten, zelfs niet om even naar het toilet te gaan, zo vertelt de bron. De kinderen zouden bijvoorbeeld in een fles hebben moeten plassen. Daarnaast zou ook de hitte in Kaboel veel passagiers parten hebben gespeeld.

Tegengehouden op de luchthaven

Uiteindelijk kon de bus de luchthaven wel degelijk bereiken. Pas toen de bus al binnen de perimeter van de luchthaven was, werd ze tegengehouden door de taliban. De passagiers moesten uitstappen en moesten ter plekke, dus op de luchthaven, nog een uur wachten. 

Uiteindelijk besliste de taliban om alle passagiers die op de bus zaten, weg te sturen. Een zware teleurstelling voor de groep: na zo lang onderweg te zijn geweest en het urenlange wachten, moesten ze uiteindelijk aan de luchthaven zelf opgeven en terugkeren. Niemand begrijpt waarom uitgerekend hun bus werd tegengehouden. 

Wat nu met de Belgen die op de bus zaten?

Wat moet er nu gebeuren met de Belgen die op de bus zaten? Gisterenavond maakte het Belgische leger immers bekend dat ons land de evacuatiemissie beëindigd heeft. Er zijn geen Belgische militairen meer aanwezig in Kaboel en er zullen geen Belgische vliegtuigen meer naar de Afghaanse hoofdstad vliegen om mensen te evacueren. Geraken de Belgische passagiers van de bewuste bus dan nog wel in ons land? De passagier die onze redactie kon spreken, is in elk geval nog niet weggeraakt uit Kaboel. 

Het Belgische leger en de dienst Buitenlandse Zaken willen de komende uren en dagen bekijken wat ze nog kunnen doen vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, waar de Belgische militairen zich nu bevinden. Ze zullen ook overleggen met de Europese landen die wel nog in Kaboel zijn om te zien of ze de Belgen nog in Islamabad kunnen krijgen, om hen van daaruit terug te brengen naar ons land. 

"Het is nu de vraag of de Belgische autoriteiten de mensen die nu nog in Afghanistan zijn op de hoogte zullen blijven houden", zegt collega Majd Khalifeh. "Momenteel wordt aan die mensen gevraagd om nog even vol te houden en contact te houden met de Belgische ambassade."

Op een persconferentie van de federale regering benadrukte premier Alexander De Croo (Open VLD) dat de Belgische diplomatieke post in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad de mensen zal blijven adviseren. "We weten niet hoe de situatie de komende dagen en weken zal evolueren in Afghanistan. Hoe dan ook zullen wij een groot deel van onze mensen in Islamabad ter plaatse houden", zei hij.

Verschillende Europese landen bekijken ook wat er nog mogelijk is na de deadline van 31 augustus, de datum waarop de Amerikaanse troepen beloofd hebben om de luchthaven in Kaboel te verlaten. Misschien zal het dan nog mogelijk zijn om mensen weg te halen uit Afghanistan via de burgerluchtvaart, maar niet meer onder militaire begeleiding. 

Beluister hier het gesprek met collega Majd Khalifeh in "De Ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen