Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

West-Vlaanderen verliest 430 bankkantoren in 5 jaar tijd

In 5 jaar tijd is het aantal bankkantoren in West-Vlaanderen met 40 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Melissa Depraetere (Vooruit) heeft opgevraagd bij minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS). De daling in West-Vlaanderen is de sterkste van het hele land. Er verdwenen in totaal 430 kantoren. 

De banken zetten meer en meer in op dienstverlening via het internet. "Vooral ouderen en mensen die het financieel moeilijk hebben, dreigen daar het slachtoffer van te worden", zegt Melissa Depraetere (Vooruit). "Als er geen bankkantoor in je buurt is, dan moet je je verder verplaatsen om er toch eentje te vinden. Dat is niet zo evident als je minder mobiel bent of geen wagen hebt. Je verplaatsen kost ook nog eens geld. En daar stopt het niet. Want als je in een bankkantoor vraagt om je rekeningen te bekijken of rekeninguittreksels af te drukken, dan betaal je daar nog eens extra voor."

Hoe minder bankkantoren, hoe moeilijker het is om aan cash geld te geraken. "Mensen die kwetsbaar zijn of in armoede leven, werken nog vaak met cash geld. Dat is gemakkelijker om hun budget te beheren. Als er dan geen bankkantoor in je buurt is om geld af te halen, dan is dat allesbehalve makkelijk", besluit Depraetere.

In Bissegem geen enkel kantoor

In Bissegem bij Kortrijk is er sinds vorig jaar zelfs geen enkel bankkantoor meer. Dat is vooral voor senioren een groot probleem, zegt Jacques Durnez van de lokale afdeling van seniorenvereniging OKRA: "Het dichtsbijzijnde kantoor is een bankfiliaal op 3,8 kilometer van Bissgem. Iemand met een rollator kan moeilijk 3,8 kilometer stappen. Op een bijeenkomst vorig jaar vroegen we aan de 65-plussers, dat waren er een 60-tal, wie er kan internetbankieren. Het waren er amper 2. Ze beloofden dit jaar een neutrale geldautomaat, maar daar heb ik nog niets van gehoord. In de gemeenten rond ons zijn er 5 tot 6 kantoren, kan er dan geen één meer in Bissegem zijn?" 

Meest gelezen