Jasper Jacobs

Ondernemer Marc Coucke moet 266 miljoen euro betalen aan farmareus Perrigo, "Toch een smet op zijn blazoen"

De ondernemer Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland moeten het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo een schadevergoeding van 266 miljoen euro betalen in het kader van hun geschil over de overname van Omega Pharma in 2014. Dat meldt De Tijd. Er lag een  "monsterclaim" van 1,9 miljard euro op tafel van de drie arbiters die moesten oordelen of Coucke en het investeringsfonds Waterland destijds bedrog hebben gepleegd toen ze Omega Pharma verkochten aan Perrigo, maar zo ver is het niet gekomen.

De arbitragerechtbank Cepani heeft een verdict geveld in het kader van het geschil tussen de vorige eigenaren van Omega Pharma en de nieuwe eigenaar Perrigo. De krant De Tijd meldt dat Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland een schadevergoeding van 266 miljoen euro moeten betalen. 

"We weten weinig over de uitspraak, maar het is alleszins waanzinnig veel geld", legt Michaël Van Droogenbroeck uit. "Een groot deel was wel al gereserveerd bij de verkoop van Omega Pharma destijds. Dat gebeurt wel vaker om zo'n reserve te voorzien voor als er betwistingen ontstaan. Wat we niet weten is of er effectief sprake is van bedrog, maar het gaat sowieso wel om een schadevergoeding, dus dit is toch een smet op zijn blazoen", besluit Van Droogenbroeck. 

Michaël Van Droogenbroeck gaf meer uitleg in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Verkoop Omega Pharma

Even terug naar eind 2014. Marc Coucke doet "zijn" Omega Pharma van de hand. Er zijn verschillende geïnteresseerden voor het succesvolle geneesmiddelenbedrijf, maar uiteindelijk kan het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo een deal sluiten.

De Amerikanen tellen daar liefst 3,8 miljard euro (inclusief schulden) voor neer aan Coucke en de investeringsmaatschappij Waterland. Coucke krijgt 620 miljoen euro in cash en voor hetzelfde bedrag aan Perrigo-aandelen. Hij krijgt ook een zitje in het management en het bestuur van Perrigo.

Maar Perrigo voelt zich achteraf bekocht: de resultaten vallen dik tegen. Marc Coucke verdwijnt nog geen twee jaar na de verkoop uit het bestuur van Perrigo. Meer nog: het Amerikaanse bedrijf start in 2016 een procedure tegen Coucke en Waterland. Perrigo vindt dat het te veel betaald heeft voor Omega Pharma én dat Coucke en co bedrog hebben gepleegd.

BEKIJK - In 2014 was de overname van Omega Pharma door Perrigo groot nieuws. "Terzake" maakte daar op 7 november deze reportage over:

Videospeler inladen...
Jasper Jacobs

1.900.000.000

Volgens Perrigo hebben Coucke en Waterland de balans van Omega Pharma opgesmukt om een hogere prijs te krijgen voor de verkoop. Ze zouden onder meer onverkochte voorraden als omzet hebben geboekt.

Aanvankelijk wordt ervan uitgegaan dat Coucke en co in het dispuut met Perrigo zo'n 250 miljoen euro riskeerden. Dat was de som die bij de verkoop van Omega Pharma sowieso was geblokkeerd op een aparte rekening, voor het geval er na de overname onverwachte problemen mochten opduiken.

Maar in 2018 brengt de krant De Standaard dat de claim van Perrigo veel hoger oploopt: tot 1,9 miljard euro, net omdat er volgens Perrigo fraude is gepleegd. Veel commentaar geeft Coucke niet op de zaak. Op Twitter laat hij wel weten dat hij "alle vertrouwen" heeft in de uitkomst ervan. Intussen had hij ook al een tegenclaim ingediend tegen Perrigo.  

Arbiters

Die uitkomst werd niet bepaald door een klassieke rechtbank, maar door arbiters van Cepani, het Belgische arbitragecentrum. Arbitrage is een alternatieve (veelal snellere) manier om (zakelijke) geschillen te beslechten. In principe is er geen hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak.

Dat het uiteindelijk toch zo'n vijf jaar heeft geduurd vooraleer er een uitspraak kwam in de zaak van Coucke versus Perrigo, heeft te maken met de complexiteit van de zaak. Er zijn drie arbiters: een aangesteld door Coucke en Waterland, een door Perrigo en dan een voorzitter die door de twee andere arbiters is voorgedragen.

Bedrog?

Het is nog niet duidelijk of het arbitragecentrum oordeelt of er bedrog is gepleegd of niet. Dat moet wellicht uit latere communicatie van of Perrigo of Coucke/Waterland blijken.

De claim van Perrigo heeft Coucke er in elk geval niet van weerhouden om de voorbije jaren zijn imperium verder fors uit te breiden. Op de meerwaarde van de verkoop van Omega Pharma betaalde hij destijds overigens geen cent belastingen, want de meerwaarde op aandelen is in België belastingvrij.

Maar Coucke was er naar eigen zeggen van overtuigd dat hij veel meer aan de Belgische staatskas gaat bijdragen door de 600 miljoen die hij verdient bij de verkoop te investeren in nieuwe bedrijven, "dan het in de niet-efficiënte bodemloze put van de Belgische overheid te steken".

Meest gelezen