Van 9.331 tot 14.103 euro: zoveel kost een student hoger onderwijs volgend academiejaar, bekijk het hier in detail

14.103 euro voor een kotstudent en 9.331 euro voor een pendelstudent, dat is het bedrag dat je voor het komende academiejaar moet opzijleggen. Het studentenleven wordt opnieuw duurder, blijkt uit de jaarlijkse berekening van het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Bekijk hier in detail wat de grote kosten zijn. 

Elk jaar maakt het CEBUD de som van alle kosten voor kot- en pendelstudenten. Het gaat om strikte studiekosten zoals inschrijvingsgeld, de aankoop van cursussen, ICT-kosten en uitgaven tijdens stages of studiereizen en ruimere studiekosten zoals verplaatsingen naar de campus en huur en inrichting van een studentenkamer. De onderzoekers maken ook een schatting van de leefkosten die niet onmiddellijk samenhangen met studiekosten. 

Bij de start van het academiejaar in 2020 schatte het CEBUD de kostprijs nog op respectievelijk 13.906 en 9.245 euro. Dit academiejaar wordt het dus 197 euro duurder om een kotstudent een jaar te laten studeren, voor pendelstudenten gaat het om een stijging van 86 euro. Een kotstudent kost nu 14.103 euro, wie pendelt heeft 9.331 euro nodig voor een academiejaar. 

Van waar komt dan de stijging? "De energieprijs ligt in 2021 hoger, omdat de prijzen van energieproducten in 2020 heel laag stonden door de coronacrisis", zegt onderzoeker Ilse Cornelis. "Ook de kosten voor vervoer, in het bijzonder de treinen, zijn licht gestegen."

Maar de stijging is grotendeels te verklaren door het coronasupplement dat de onderzoekers toevoegden aan het budget voor 2021. "Het gaat om budgetten voor de aankoop van zaken als mondmaskers, handgel, papieren zakdoeken. Hiervoor voorzien we ongeveer 10 euro per maand per persoon. In 2020 deden we dit niet, omdat deze uitgaven gecompenseerd werden door minderuitgaven: door de opgelegde beperkingen was het niet mogelijk om uit eten te gaan, bezoek te ontvangen of culturele activiteiten te doen."

Voor dit jaar gaat de schatting uit van een opstart in code groen, maar Cornelis wijst erop dat maatregelen in de loop van het academiejaar invloed kunnen hebben op de uitgaven van studenten. "Als de studentenrestaurants bijvoorbeeld zouden sluiten en kotstudenten weer thuis gaan eten, komen hun voedingsuitgaven op het niveau van de pendelstudenten. Als er opnieuw online lessen worden opgestart, wijzigen de vervoerskosten."

Meest gelezen