Pixabay

Duiven in Turnhout krijgen anticonceptiepil via maïskorrels: "Om duivenoverlast tegen te gaan"

De stad Turnhout start met een nieuwe aanpak tegen duivenoverlast. Duiven zullen er een anticonceptiemiddel krijgen via maïskorrels, die met een automatische voederinstallatie worden verspreid. Zo kunnen de dieren zich niet meer voortplanten en vermindert hun populatie. "We willen zorgen voor een nette stad en duivenoverlast is dan niet zo fraai", zegt schepen Els Baeten (N-VA). 

Vanaf vandaag staat er in Turnhout een automatische voederinstallatie voor duiven op het dak van de bibliotheek. Dat is het werk van een team van dierenartsen dat gespecialiseerd in de aanpak van duiven. De voederinstallatie verspreidt maïskorrels met een anticonceptiemiddel, zodat duiven zich niet meer kunnen voortplanten. 

Op korte termijn zou de duivenpopulatie al zo'n 30 procent kleiner zijn

Els Baeten, schepen van Dierenwelzijn (N-VA)

De stad wil de duivenoverlast tegengaan op een diervriendelijke manier, want uit een onderzoek dit voorjaar bleek dat het probleem vooral in het stadscentrum het grootst is. "Op korte termijn zou er al een snel resultaat zijn van zo'n 20 tot 30 procent vermindering in de duivenpopulatie. Na zo'n 5 jaar zal dat oplopen tot 80 procent", legt schepen van Dierenwelzijn, Els Baeten (N-VA) uit. 

De dierenartsen gaan de duiven tellen om te kijken of de anticonceptiepil na een tijd effectief werkt. Op termijn zal de stad bekijken of het nodig is om op nog meer plaatsen in Turnhout een gelijkaardige voederinstallatie voor duiven te plaatsen. 

Meest gelezen