Andere landen evacueren nog enkele Belgen uit Afghanistan, ons land onderzoekt of Belgen stierven bij aanslag

Ons land onderzoekt of er Belgische slachtoffers zijn na de aanslag op de luchthaven van Kaboel gisteren. Daar zijn al meer dan 100 doden geteld. Intussen hebben andere landen nog enkele Belgen kunnen evacueren naar de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

Na de aanslag rond de luchthaven van Kaboel gisteren onderzoekt ons land of er Belgen onder de slachtoffers zijn. Dat is vernomen bij Buitenlandse Zaken. De aanslag gebeurde aan de Abbey Gate, waar er tot eergisteren Belgen actief waren. 

De Belgische militairen en diplomaten zijn dus allemaal weg uit Kaboel, maar een deel blijft voorlopig wel nog in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Een commandopost, twee C130's, een medische ploeg en een landcapaciteit staan nog paraat om de situatie op te volgen. Al zeker tot 31 augustus (de datum waarop de Amerikanen moeten vertrekken) blijft de militaire post daar actief. "We hebben daar diplomatieke post, een Nederlands detachement is daar vlak bij en we zijn ook niet veraf, dus kunnen tussenkomen mochten er nog mensen geëvacueerd moeten worden", klinkt het. Enkele Belgen zijn intussen ook nog geëvacueerd door andere landen. 

Van de lijst van 114 Belgen die ons land nog wilde contacteren, hebben intussen 55 mensen (of families) gereageerd. Zij zijn dus nog ter plaatse in Afghanistan. Er wordt nu gekeken of zij nog geëvacueerd wíllen worden en of ze recht hebben op evacuatie. Hoe het daarna verder zal verlopen, is nog niet bekend. 

Evacuatievlucht vanmorgen geland op Melsbroek, ook vanavond nog een vlucht gepland

Op de militaire luchthaven van Melsbroek is vanmorgen nog een Belgische evacuatievlucht met gerepatrieerden uit Afghanistan geland. 

Het vliegtuig, een chartertoestel van Air Belgium, was gisteravond opgestegen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Het vervoerde 37 mensen: 6 Belgen, 3 Hongaren en 15 Bulgaren. De rest van de passagiers was militair, diplomatiek en ondersteunend personeel. Ze zijn na hun aankomst op Melsbroek met bussen, opgesplitst per nationaliteit, overgebracht naar de militaire kazerne in Peutie voor een medische en veiligheidsscreening. Het vliegtuig zelf keert terug naar Islamabad, voor als er alsnog mensen gerepatrieerd zouden moeten worden.

Woensdagavond kondigde de federale regering aan dat het de Belgische evacuatiemissie stopzette, "gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners." De risico's waren en zijn groot. Gisteren was er aan de luchthaven van Kaboel een bloedige zelfmoordaanslag. IS-K (IS Khorasan, een tak van de groepering Islamitische Staat) heeft die opgeëist.

In 6 dagen tijd zijn met 23 vluchten van de C-130's van het Belgische leger meer dan 1.400 mensen vanuit Kaboel naar Islamabad overgebracht. Met de vlucht van vanmorgen waren er in totaal 8 van Islamabad naar Melsbroek.

Er zouden nu nog ongeveer 114 personen in Kaboel zijn die recht hebben op repatriëring naar ons land. "Het is de bedoeling die mensen te vragen om ergens te verblijven waar het veilig is", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in "Terzake". Mahdi hoopt dat ze in de komende dagen alsnog gerepatrieerd zouden kunnen worden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen