Ook groot lerarentekort in Brussel: "Corona is vaak de druppel"

Heel wat scholen kampen met een lerarentekort, maar in het Brusselse Gewest is dat probleem nog meer nijpend. Want door de hoge besmettingscijfers en de lage vaccinatiegraad, zien veel leerkrachten het niet zitten om in Brussel te werken. Bovendien zijn mondmaskers er in de middelbare school nog altijd verplicht.

In het Brusselse Gewest zijn heel wat scholen nog op zoek naar leerkrachten, een zoektocht die door corona extra moeilijk verloopt. De Don Bosco-school in Sint-Pieters-Woluwe heeft nog 11 openstaande vacatures. “Je mag de rol van corona daarin niet onderschatten, maar je mag het ook niet overschatten”, zegt Dirk Kerckhoven, directeur van de Don Bosco-school.

Veel leerkrachten denken dat Brussel niet veilig is, en dus trekken ze weg
Directeur Dirk Kerckhoven

“Er was natuurlijk al een structureel probleem met betrekking tot het lesgeven in Brussel. Dat had dan te maken met bepaalde percepties over jongeren in de Brusselse grootstad. Maar corona zal in bepaalde gevallen wel de spreekwoordelijke druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen. Veel leerkrachten denken: het is daar niet veilig meer, het is nu een kans om niet meer naar Brussel te gaan”, aldus directeur Kerckhoven

Coronamaatregelen

Ook in het Lutgardiscollege in Oudergem zijn ze nog op zoek naar enkele leerkrachten, onder andere voor wiskunde. Directeur Sabine Verheyden zal er noodgedwongen zelf enkele uren wiskunde geven: “Voor heel Vlaanderen is er een zoektocht naar leerkrachten, zeker voor wiskunde. Maar vorige week werd echt heel duidelijk gecommuniceerd dat Brussel “anders” is, dat je je in Brussel nog altijd aan alle maatregelen moet houden, dus niet enkel mondmaskers. We zitten hier op vijf kilometer van andere secundaire scholen in Vlaanderen en daar zijn totaal andere regels dan hier. En dat voel je.”

Ik ben toch wel echt ongerust over het komende schooljaar
Directeur Sabine Verheyden

“We zien de besmettingscijfers ook in de media, veel van onze leerlingen komen nu terug uit bepaalde landen en daar zijn we toch wat ongerust over. Maar het lesgeven met een mondmasker is ook heel intensief en vermoeiend voor de stem. Het maakt het toch allemaal wel zwaar. Als er dan een mogelijkheid is om les te geven vlakbij je thuis, dan is de keuze snel gemaakt. Ik ben toch wel echt ongerust over het komende schooljaar. Niet alleen het lerarentekort, maar we moeten de jongeren ook echt gevaccineerd krijgen”, aldus Sabine Verheyden.  

Meest gelezen