Nieuwe mensensoort ontdekt in Indonesië? Archeologen vinden 7.200 jaar oud skelet met onbekend DNA in grot

In Indonesië hebben archeologen een vrouwelijk skelet van 7.200 jaar oud gevonden in een grot. En opvallend: de mensensoort is nog nooit ergens anders geïdentificeerd. "Dit laat zien hoe weinig we nog weten over de geschiedenis van de eerste mensen op de Wallacea-eilanden", klinkt het opgetogen.

Het relatief goed bewaard gebleven skelet is van een jonge vrouw van 17 of 18 jaar oud. Ze lag in foetushouding begraven in de grot van Leang Panninge, in het zuiden van het eiland Sulawesi. De archeologen die haar gevonden hebben, doopten het skelet Bessé. 

Het werd gevonden tussen artefacten die van de 'Toaleans' geweest zouden zijn, een groep jager-verzamelaars uit deze regio. Dit is de eerste ontdekking van een skelet uit deze groep. De studie die eerder deze week in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, is een samenwerking tussen internationale en Indonesische onderzoekers, naar aanleiding van opgravingen die in 2015 begonnen.

Opmerkelijk: de onderzoekers zijn er ook in geslaagd om haar DNA te analyseren. En wat blijkt? Ze is wel verwant aan de Papoea's en de Aboriginals van Australië, maar het genoom is ook gelinkt aan een menselijke lijn die elders in de wereld niet bekend is.

"Dit is de eerste keer dat de ontdekking van oud menselijk DNA is gemeld in de regio van de eilanden die zich uitstrekt van het Aziatische continent tot Australië", vertelde Adam Brumm, archeoloog in Australië aan AFP.  Dit gebied, door wetenschappers Wallacea genoemd, omvat de Indonesische eilanden ten oosten van Borneo tot het noorden van Nieuw-Guinea.

Onderzoekers beschouwen deze ontdekking als des te unieker omdat oude skeletten snel verdwijnen in het vochtige tropische klimaat. "Het is zeer zeldzaam om overblijfselen van oud menselijk DNA in de tropen te vinden, daarom is het een bijzondere ontdekking", merkte Adam Brumm op.

Het is zeer zeldzaam om overblijfselen van oud menselijk DNA in de tropen te vinden

Deze studie daagt eerdere theorieën over menselijke nederzettingen in de regio uit. "Dit laat zien hoe weinig we nog weten over de geschiedenis van de eerste mensen op de Wallacea-eilanden", aldus nog de archeoloog.

Meest gelezen