De taliban proberen mensen weg te houden van de luchthaven, maar dat lukt niet overal.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw evacuatievluchten vanuit Kaboel ondanks de aanslag, veel mensen drummen aan de poorten

Ondanks de bloedige aanslag van gisteren waarbij meer dan honderd mensen omgekomen zijn, staan nog altijd grote groepen mensen aan de poorten van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Vandaag is de evacuatie opnieuw opgestart, al ronden de meeste westerse landen hun operaties af.

"Hoe wanhopig kan je zijn?", twitterde iemand vanochtend met de volgende beelden van wellicht duizenden mensen die opnieuw samengestroomd zijn aan de poorten van de luchthaven van Kaboel. 

Ik vrees elke second voor een explosie, maar we nemen het risico omdat we hier zo veel problemen hebben

Afghaanse man die met zijn gezin naar de luchthaven is gegaan aan AP

Het was drummen zoals de voorbije dagen, alsof er gisteren geen verschrikkelijke aanslag was geweest. 

Toch verbaast dat niet: veel mensen wegen wellicht het ene risico af tegen het andere en gokken dat er niet meteen een nieuwe aanslag aankomt in de hoop toch nog op een vliegtuig naar om het even waar te geraken. Anderen vrezen dat er hoe dan ook nieuwe dergelijke aanslagen ook elders in Kaboel zullen komen en willen daarom het land verlaten. 

De taliban proberen de mensen naar huis te sturen, maar dat lukt niet overal. 

Meeste landen ronden evacuaties af

De evacuatievluchten zijn na een onderbreking opnieuw hervat, maar het is twijfelachtig of er veel kans is voor de mensen buiten de poorten. De Britse regering wil geen nieuwe mensen van buiten het complex meer toelaten, enkel de mensen op de luchthaven zelf zouden nog worden weggevlogen. Londen wil vandaag nog een duizendtal mensen in veiligheid brengen. Die operatie zou vanavond worden afgerond. Ook Frankrijk zou vanavond de laatste evacuatievluchten vanuit Kaboel uitvoeren, al houdt Parijs de mogelijkheid open om dat ook nog dit weekend te doen. Daarna zouden het materieel en de militairen worden weggehaald. (Lees verder onder de foto).

Enkele slachtoffers van de bomaanslagen van gisteren in een ziekenhuis in Kaboel.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De meeste andere westerse landen hebben de evacuatie al stopgezet. Ons land deed dat woensdag al na waarschuwing over terreur in Kaboel. Vandaag zijn ook de laatste Spaanse A400M's met vluchtelingen en militairen vanuit Kaboel naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten gevlogen. Ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben de evacuatie stopgezet. Het beëindigen van de luchtbrug was in feite al eerder beslist voor de aanslagen.

De Amerikanen gaan voorlopig nog door met de evacuaties. President Joe Biden wil niet plooien voor de terroristen en houdt vast aan de datum van 31 augustus. Wel zitten er nog altijd meer dan 5.000 VS-militairen op de luchthaven met veel materiaal en die moeten allen nog weg voor die tijd. De VS heeft echter een zeer grote ervaring met luchtbruggen. De operatie van nu zou de grootste ooit zijn sinds de luchtbrug naar het omsingelde West-Berlijn eind de jaren 40 en de evacuatie van Phnom Penh in Cambodja en Saigon in Zuid-Vietnam in 1975. In totaal zouden er de voorbije weken meer dan 100.000 mensen uit Afghanistan gehaald zijn. 

Intussen onderhandelen Turkije en de taliban over wat er na het vertrek van de westerse troepen met de luchthaven moet gebeuren. Turkije had aangeboden om die luchthaven te beveiligen, maar de taliban willen dat zelf doen. Wel hebben ze niet de middelen en de expertise om die luchthaven te beheren en zouden ze Turks burgerpersoneel willen inzetten. Turkije is lid van de NAVO en had troepen in Afghanistan, maar de islamistische president Recep Tayyip Erdogan heeft ook banden met de Afghaanse taliban.

In Nederland is op vliegveld Eindhoven vrijdagavond een vliegtuig geland met aan boord Nederlandse militairen en ambassadepersoneel uit Afghanistan. Ook de Nederlandse ambassadeur in dat land, Caecilia Wijgers, vloog mee terug. Hoeveel passagiers in totaal aan boord waren, kon een defensiewoordvoerder niet zeggen.

Nederland heeft nu geen militairen of diplomatieke vertegenwoordiging meer in Kaboel. In de regio blijft nog wel een kleine groep militairen met een vliegtuig aanwezig, net zoals een klein ambassadeteam. Vooralsnog is het de laatste vlucht vanuit Afghanistan naar Nederland. 

Deze Afghaanse vluchtelingen zijn veilig aangekomen in een luchthaven in de Verenigde Staten.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen