AFP or licensors

Radicaal-rechtse leider Heinz-Christian Strache is veroordeeld tot 15 maanden cel wegens corruptie in Oostenrijk

In Oostenrijk is de voormalige vicekanselier in de vorige regering, Heinz-Christian Strache, veroordeeld tot 15 maanden cel. De rechtbank achtte het bewezen dat de voormalige leider van de radicaal-rechtse partij FPÖ overheidsopdrachten verstrekte aan mensen die zijn partijkas spekten of gunstige berichten over de partij in de media zouden verspreiden. Het schandaal "Ibizagate" verwees naar het buitenverblijf van Strache op het Spaanse eiland waar hij in het geheim gefilmd toen hij dergelijke afspraken maakte.

Strache hield dan wel zijn onschuld staande en sprak over "een stommiteit om indruk te maken op een knappe vrouw", maar de rechtbank achtte hem toch schuldig en veroordeelde hem tot 15 maanden opsluiting wegens corruptie.

De politicus wordt verweten dat hij als vicekanselier in de vorige regering lucratieve opdrachten van de overheid doorspeelde aan mensen die in ruil giften in de partijkas stortten in een schandaal dat de naam "Ibizagate" kreeg.

Aanleiding was een video die in het geheim gemaakt was toen een vrouw die zich in het buitenverblijf van Strache op het Spaanse eiland Ibiza voorstelde als de nicht van een belangrijk Russische oligarch. In dat gesprek waar ook een andere topman van de FPÖ aanwezig was, beloofden de twee Oostenrijkers de "Russin" om haar een belangrijk contract toe te spelen. In ruil zou de familie van de vrouw dan een Oostenrijkse krant overnemen en gunstige berichten over de FPÖ verspreiden. 

In werkelijk was de vrouw een actrice die het gesprek in het geheim liet filmen, waarna de video in de media belandde. 

Het stortte de coalitie van conservatieven van kanselier Sebastian Kurz en de radicaal-rechtse FPÖ in een crisis en Kurz gooide die laatste partij uit de regering. Het schandaal betekende ook het einde van de politieke carrière van Strache, die de voorgaande jaren de omstreden partij FPÖ met succes had uitgebouwd tot een van de grootste in Oostenrijk. Bij de laatste verkiezingen enkele jaren geleden -weliswaar in de nasleep van het schandaal- leed de FPÖ zwaar stemmenverlies.

Meest gelezen