Radio 2

Theaterwandeling vertelt 100 jaar oude verhaal van Kortrijkse schouwburg

Zaterdagavond kent Schouwburgland, een theaterwandeling in de Kortrijkse schouwburg, haar grote première. “Een beetje laat voor een verjaardagsfeest want in 1920 werd de Kortrijkse schouwburg al geopend”, zegt directeur Alexander Ververken. “Maar de omstandigheden lieten ons geen andere optie. Het wordt een ode aan een eeuw van verbeelding in Kortrijk.”

Door corona werd er bijna 2 jaar gewerkt aan de voorbereiding, veel langer dan gebruikelijk voor een eigen productie, maar het uiteindelijke resultaat ziet er veelbelovend uit. Kleine, pittoreske taferelen en acts worden afgewisseld met verhalen, verspreid over het gebouw. Een  indrukwekkende apotheose in de theaterzaal is de kers op de taart. 

Artistiek brein achter Schouwburgland

Vier Kortrijkzanen zijn de geestelijke vader van de theaterwandeling. Michaël Vandewalle, regisseur bij Theater Antigone en theaterdocent, werkte samen met Benjamin en Dimitri Desmet, twee broers die hun sporen verdienden als muzikant en performers. Giovanni Vanhoenacker is al 17 jaar lang de scenograaf bij Theater Antigone en bij verschillende binnen- en buitenlandse producties. “De eigen producties van de schouwburg vielen allemaal weg door corona, waardoor we ons volledig konden concentreren op dit project. De fantasie overheerst in het stuk en heel wat vrijwilligers hebben er aan meegewerkt”, zegt Vanhoenacker. “Een van de thema’s gaat over onze culturele talenten, een gave die iedereen wel heeft maar die je gewoon moet vinden.” 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Masterplan schouwburg

De theaterwandeling staat gepland tot en met 12 september en is er voor iedereen. Met een gids wandel je in groepjes van 8 door het gebouw. Onderweg maak je heel wat magische momenten mee, afgewisseld met verhalen en anekdotes uit het verleden. “Maar ook de toekomst krijgt een plaats in dit verhaal”, zegt Alexander Ververken. “Binnenkort wordt een masterplan voorgesteld door de stad Kortrijk om het oude gebouw een grondige facelift te geven. Een project dat voor het einde van 2024 moet zijn afgewerkt. Nu is het écht het moment om via Schouwburgland een kijkje te nemen achter de schermen van onze schouwburg en de machine te ontdekken die het nu al 100 jaar draaiende houdt.”

Meest gelezen