Tuinen van Ursulinenklooster Tildonk gerenoveerd: "De nonnen hadden een tuinpaviljoen, serre en Lourdesgrot"

De tuinen rond het oude Ursulinenklooster van Tildonk, bij Haacht zijn gerenoveerd. Twee jaar is er gewerkt aan de restauratie van onder meer de serre, de vijver en het paviljoen. Binnenkort gaan de vernieuwde kloostertuinen open voor het publiek.

"In 2014 hebben we de renovatie gedaan van de binnen- en buitenkant van het Ursulinenklooster in Tildonk," vertelt architect Ludo Bekker. "In de gebouwen hebben we enkele sociale organisaties onderdak gegeven. Ook het belevingscentrum rond de Eerste Wereldoorlog is daar in ondergebracht. Dat is leuk, want voor mij telt niet alleen het architecturale, ook het sociale aspect van een gebouw is belangrijk."

Hier heeft een speciale kloosterorde geleefd die de tuin op een speciale manier gebruikte 

Architect Ludo Bekker

De voorbije twee jaar zijn de tuinen rond het klooster aangepakt. "In het kader van een Europees project is dit een stiltezone geworden en daarvoor hebben we delen van de kloostertuin gerenoveerd", vertelt Bekker. "De tuinen hebben niet echt een grote historische waarde, ze zijn aangelegd tussen 1880 en 1920, maar ze hebben wel een emotionele waarde. En er hangen ook herinneringen aan voor veel mensen. Hier heeft toch wel een speciale kloosterorde geleefd die de tuin op een bepaalde manier gebruikte. Ze hadden een vijver, een kapelletje, een tuinpaviljoen, een serre en ook een Lourdesgrot."

Tuinpaviljoen met strooien dak

Het renoveren van de tuin was voor architect Ludo Bekker een ongewone opdracht: "Ik maak normaal gebouwen. En nu heb ik onder meer een tuinpaviljoen gemaakt in hout met een strooien dak, dat is niet mijn dagelijks werk. Er is dus toch wel wat zoekwerk en uitproberen aan vooraf gegaan, maar het resultaat is goed."

Tijdens erfgoeddag op 12 september gaan de vernieuwde kloostertuinen in Tildonk bij Haacht open voor bezoekers. 

Meest gelezen