Pexels

Brandweer krijgt opvallend minder meldingen over wespennesten: "Ze konden zich niet ontwikkelen door kwakkelzomer"

In brandweerzone Centrum zijn tien keer minder wespen gesignaleerd de afgelopen zomer, in vergelijking met vorig jaar. "De wespen groeien niet goed door het slechte weer", zeggen experts van de zone. Maar we hebben er ook gewoon minder gezien, omdat we minder buiten zaten.

De cijfers zijn opvallend. Tot nu toe zijn er 815 meldingen binnengekomen bij Brandweerzone Centrum (regio Gent, Meetjesland), terwijl dat vorig jaar om 7.203 ging, en in 2019 over een dikke 3.000. "Volgens onze experts komt dat door het slechte weer. De wespen hebben zich niet goed kunnen ontwikkelen", legt Bjorn Bryon van de Gentse brandweerzone uit. "Normaal gezien zou je ze nu zien vliegen op zoek naar zoetstoffen."

Minder gezien, minder meldingen

Maar we zitten door het kwakkelweer ook gewoon minder buiten, waardoor we minder wespen zien, zegt Bryon: "Daardoor krijgen we ook minder meldingen binnen." Voor de Aziatische hoornaar kan dat dezelfde reden zijn dat we ze minder zien, zegt Bryon: "Die volgt het stramien van de wespen."

Volgens de brandweerzone in het Waasland kan het lager aantal meldingen ook te maken hebben met het feit dat sommige privébedrijven ook wespennesten verdelgen, waardoor die niet geregistreerd worden.

kasto80

Meest gelezen