Alexander Dumarey

Kustvastgoed steeds populairder bij investeerders en tweedeverblijvers: Knokke en Oostende meest in trek 

Tijdens de eerste jaarhelft van 2021 werden bijna 40 procent meer woningen aan de Belgische kust verkocht dan in dezelfde periode in 2019. Trekpleisters Oostende en Knokke zijn het populairst bij kopers. Volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, is er sprake van een corona-effect: "Vooral de tweedeverblijvers zijn veel actiever geworden aan de Belgische kust en zijn minder geneigd om vastgoed in het buitenland te kopen", zei hij.

Wonen of verblijven aan de Belgische kust wordt steeds populairder. Dat blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Tijdens de eerste jaarhelft van 2021 werden maar liefst 47,5 procent meer kustwoningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Al is die vergelijking een beetje misleidend, want in het voorjaar van 2020 kwam de vastgoedmarkt even stil te liggen door de coronacrisis. In vergelijking met de eerste helft van 2019 bedraagt de stijging nog 38,8 procent.

Corona-effect

Het afgelopen jaar kreeg de hele Belgische vastgoedmarkt een boost, maar aan de kust werd nog opvallend veel meer verkocht.  Enerzijds is vastgoed aan de kust erg populair geworden bij investeerders, maar volgens Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat is ook de coronapandemie een belangrijke verklaring.

"Het aantal vastgoedtransacties is in het hele land toegenomen door corona, maar aan de kust kan je bijna spreken van een vastgoedtsunami", zegt hij. "Dat heeft te maken met het feit dat vooral de tweedeverblijvers een heel stuk actiever geworden zijn en minder geneigd zijn om vastgoed in het buitenland te kopen. Mensen willen eerder een tweede verblijf dichtbij huis kopen zodat ze er altijd naartoe kunnen, zelfs als er nog andere virusuitbraken komen."

Tweedeverblijvers zijn veel actiever geworden aan de kust en zijn minder geneigd om vastgoed in het buitenland te kopen

Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

Bovendien heeft corona ook een invloed op het soort woningen waar kopers naar op zoek gaan, zegt Van Opstal. "In Heist-aan-Zee is de vraag naar duurdere appartementen bijvoorbeeld groter dan het aanbod. Kopers zijn in coronatijden veeleisender geworden. Ze gaan op zoek naar grotere appartementen met grote terrassen en hechten extra belang aan de ligging van vastgoed."

Heist-aan-Zee werd het afgelopen jaar daarom opvallend populair bij kopers. De gemeente tekende een stijging op van maar liefst 72,1 procent. Ook in Nieuwpoort, Koksijde en Middelkerke werden tijdens de eerste zes maanden van 2021 opvallend veel meer woningen verkocht dan in de eerste jaarhelft van 2020. Het aantal verkochte woningen steeg daar respectievelijk met ongeveer 68, 56 en 52 procent. In absolute aantallen blijven Oostende en Knokke de meest geliefde kustgemeentes voor kopers.

Grote prijsverschillen

Ook de prijzen van kustwoningen nemen toe. Voor een appartement aan de Belgische kust moet je vandaag gemiddeld 299.030 euro neertellen. Dat is 4,1 procent meer dan de gemiddelde prijs in 2020. Als je rekening houdt met de inflatie, steeg de prijs voor een kustappartement de afgelopen vijf jaar ongeveer met 9 procent. 

Ondanks de felle stijging van het aantal vastgoedtransacties, zijn de prijzen niet in dezelfde mate gestegen
Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

Toch is die stijging een pak minder hoog dan je zou verwachten, zegt Van Opstal: “Het is opvallend dat ondanks de felle stijging van het aantal vastgoedtransacties, de prijzen niet in dezelfde mate gestegen zijn. Dat komt omdat je een onderscheid moet maken tussen de nieuwe appartementen, waar er heel duidelijke prijsstijgingen zijn, en aan de andere kant de oudere en kleinere appartementen. Daar is duidelijk minder vraag naar en daar zien we juist prijsdalingen. Als je die twee fenomenen samenneemt, kom je tot een relatief lage stijging van de prijzen.”

Bovendien zijn er grote verschillen tussen de prijzen per gemeente. Een appartement in Knokke (593.745 euro) is gemiddeld drie keer zo duur als een appartement in Bredene (199.116 euro). 

Vergelijk hieronder de gemiddelde prijzen van appartementen in de Belgische kuststeden:

Daarnaast speelt ook de ligging van het appartement een belangrijke rol. Voor een appartement op de zeedijk, met zicht op zee, moet je veel dieper in je buidel tasten dan voor andere appartementen. In Knokke werden appartementen met zeezicht voor het eerst verkocht aan meer dan 870.000 euro.

Vergelijk hieronder de prijzen van dijkappartementen in de verschillende Belgische kuststeden: 

Opvallend is ook dat de prijzen van appartementen harder stijgen, naarmate die appartementen meer kamers tellen. Voor één-slaapkamer-appartementen bleef de prijs relatief stabiel (- 0,3%), maar voor twee- en drie-slaapkamer-appartementen stegen de prijzen wel duidelijk, respectievelijk met ongeveer 6 en 13 procent.

"Een van de gevolgen van corona is dat men meer ruimte wil en dus grotere appartementen. Daarom spelen de prijsstijgingen vooral bij twee- en drie-slaapkamer-appartementen", legt Van Opstal uit. "Kandidaat-kopers zijn ook veeleisender geworden. Het verwachtingspatroon is groter geworden. Mensen willen niet alleen meer woonoppervlakte, maar ook de terrassen moeten voldoende groot zijn."

Meest gelezen