Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Twee IS-doden bij Amerikaanse vergeldingsaanval in Afghanistan, evacuatievluchten naderen einde

Als vergelding voor de bloedige aanslag bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel hebben de Verenigde Staten de voorbije nacht de Afghaanse tak van terreurgroep IS aangevallen met een drone. Daarbij zijn volgens het Pentagon twee belangrijke doelwitten gedood. Intussen naderen de evacuatievluchten vanuit Kaboel stilaan het einde. Een laatste Britse evacuatievlucht is vanmiddag vertrokken. Intussen waarschuwt de Amerikaanse president Joe Biden voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van Kaboel.

De aanval met een onbemande drone werd uitgevoerd in de Afghaanse provincie Nangarhar, ten oosten van Kaboel aan de grens met Pakistan.

Bij de aanval zijn volgens het Pentagon twee belangrijke doelwitten van de Afghaanse tak van terreurgroep IS (IS-K) gedood, onder wie iemand die betrokken was bij het plannen van aanslagen. Een derde lid van IS-K raakte gewond. Er zouden geen burgerdoden zijn gevallen.

IS-K is verantwoordelijk voor de aanslag aan de luchthaven van Kaboel afgelopen donderdag.  Een zelfmoordterrorist blies zich op aan een toegangspoort en verscheidene schutters openden het vuur. Bij de aanslag vielen mogelijk 170 doden, onder wie 13 Amerikaanse soldaten.

Of de IS-mannen die getroffen werden door de aanval met de drone rechtstreeks verantwoordelijk waren voor de aanslag bij de luchthaven is niet duidelijk. De dreiging van nieuwe aanslagen blijft groot, waarschuwt het Pentagon.

Vanavond heeft de Amerikaanse president Joe Biden gewaarschuwd voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van Kaboel. Hij baseert zich naar eigen zeggen op Amerikaanse commandanten die zeggen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is.

Videospeler inladen...

Britten gestopt met evacueren

Intussen blijven de Amerikanen doorgaan met evacueren vanuit de luchthaven van Kaboel, al zijn ze nu ook begonnen hun soldaten terug te trekken. Momenteel zijn er nog minder dan 4.000 Amerikaanse soldaten op de luchthaven van Kaboel.

Vandaag zijn nog bijna 7.000 mensen geëvacueerd, van wie zo'n 5.000 door de Amerikanen. Dinsdag, 31 augustus, moet de hele operatie afgerond zijn en moeten ook alle Amerikaanse troepen vertrekken uit Afghanistan.  

De Britten zijn intussen gestopt met evacuatievluchten vanuit Afghanistan. De laatste evacuatievlucht is vanmiddag vertrokken. Later dit weekend vertrekken nog militairen en diplomaten, als is het niet uitgesloten dat op die vluchten ook nog Afghaanse burgers zullen meevliegen. De Britten hebben ruim 14.000 mensen geëvacueerd, maar daarmee is niet iedereen geëvacueerd die naar het Verenigd Koninkrijk had mogen komen. De Britse generaal Sir Nick Carter noemde dat op de BBC "hartverscheurend". Volgens de generaal hebben zijn troepen een aantal "zeer uitdagende beslissingen ter plaatse" moeten nemen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen