(c) dpa-Pool

Slachtoffers van overstromingen, ook die in België, herdacht tijdens plechtigheid in Duitse stad Aken

In de Dom van de Duitse stad Aken zijn de slachtoffers herdacht van de verwoestende overstromingen waarbij  anderhalve maand geleden meer dan 180 mensen om het leven kwamen. Bondskanselier Angela Merkel en president Walter Steinmeier woonden de plechtigheid bij, waar ook werd stilgestaan bij de slachtoffers van het noodweer in ons land en Nederland.

Nabestaanden van de slachtoffers en hulpverleners woonden in de Dom, de bisschoppelijke kerk, van de grensstad Aken de herdenkingsplechtigheid bij, net als bondskanselier Angela Merkel, president Walter Steinmeier, parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble. 

Bekijk hieronder enkele beelden van de herdenkingsplechtigheid:

Videospeler inladen...

"Wat een vernieling in zo'n korte tijd", blikte voorzitter van de Duitse bisschoppencenferentie Georg Bätzin in zijn preek terug op het noodweer dat het westen van Duitsland en ook België en Nederland trof anderhalve maand geleden. In Aken, dichtbij de grens met België en Nederland, werd ook de waterellende in de buurlanden niet vergeten.

In Duitsland werden de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zwaar getroffen. In het bij toeristen populaire Ahrdal en op andere plaatsen sleurden kolkende watermassa's volledige oeverpromenades mee en stortten huizen in. Nog altijd zijn enkele mensen vermist.

We denken aan de mensen die alles kwijt zijn door de overstromingen

"Er zijn geen woorden om te beschrijving hoe ik de gebeurtenissen tijdens de nacht van 14 op 15 juli heb ervaren", sprak een vrouw die de ramp overleefde. Net als andere sprekers gaf ze aan hoe belangrijk het is om de rouw om dierbaren en de verliezen te erkennen, tijd te geven, en er lessen uit te trekken voor de toekomst.

(c) dpa-Pool

"We denken aan de mensen die alles kwijt zijn door de overstromingen: hun huis, hun bezittingen, hun herinneringen en dromen", zei president Steinmeier. "Wij, het hele land, staan aan jullie zijde. We rouwen met jullie mee." 

Steinmeier riep ook op om de klimaatverandering vastbesloten aan te pakken, want in de toekomst zal het land nog vaker en heviger door extreme weersituaties worden getroffen.

Meest gelezen