AFP or licensors

Frankrijk voert gesprekken met taliban over nieuwe evacuatie-operatie uit Afghanistan

Frankrijk voert verkennende gesprekken met de taliban om een nieuwe evacuatie-operatie uit Afghanistan mogelijk te maken. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd in de Iraakse hoofdstad Bagdad, waar hij een top met verschillende leiders uit het Midden-Oosten bijwoont. Bij die gesprekken is ook de Golfstaat Qatar betrokken, van waaruit misschien een soort luchtbrug naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel kan worden opgezet.  

"We praten, hoewel het nog erg voorzichtige gesprekken zijn", zei president Macron op een persconferentie. Het valt op dat hij zijn woorden wikt en weegt. "Er zijn inderdaad gesprekken met de taliban over humanitaire operaties en de mogelijkheid om Afghanen te beschermen en te repatriëren die gevaar lopen."

We praten, hoewel het nog erg voorzichtige gesprekken zijn

Franse president Emmanuel Macron

Bij de gesprekken is ook Qatar betrokken, bevestigt Macron. In die Golfstaat hebben eerder al de taliban en de Verenigde Staten onderhandeld over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

"In het kader van de gesprekken die Qatar met de taliban heeft zit de mogelijkheid om een soort luchtbrug of een aantal vluchtroutes op te zetten", zegt Macron. Hoe de veiligheid van zo'n luchtbrug moet worden verzekerd, is nog niet duidelijk.

Sinds 17 augustus, twee dagen nadat de taliban Kaboel hadden ingenomen, heeft Frankrijk in totaal 2.834 mensen vanuit Kaboel naar Frankrijk kunnen evacueren. Volgens Macron gaat het om 142 Fransen, 17 andere Europeanen en meer dan 2.600 Afghanen.

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn sinds 15 augustus al 117.000 mensen via de luchthaven van Kaboel uit Afghanistan weggeraakt. 

Bekijk hieronder een fragment van de persconferentie van Emmanuel Macron.

Videospeler inladen...

Meest gelezen