Nieuw tarief om stroompieken te vermijden "stap in verkeerde richting" volgens Netwerk tegen Armoede

Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator Vreg volgend jaar wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de Vreg blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. 

De Vlaamse energieregulator had beslist om vanaf 1 juli volgend jaar de bijdrage in de kosten van het elektriciteitsnet anders te berekenen. De Vreg hoopt met een capaciteitstarief ons gedrag zo te sturen dat we zelf pieken in ons elektriciteitsverbruik vermijden. Want die pieken belasten het net en kunnen tot grote kosten leiden.  

Afgelopen donderdag lanceerde de Vreg een simulatie die duidelijk maakt wat die nieuwe berekening financieel kan betekenen.  Daaruit blijkt onder andere dat alleenstaanden met een analoge meter, tot 50 euro per jaar extra zullen betalen terwijl mensen met bijvoorbeeld een elektrische wagen of een warmtepomp, geld zouden kunnen besparen. 

Het capaciteitstarief wordt niet langer berekend op het totale stroomverbruik, maar op pieken in het verbruik. Dat lukt alleen met een digitale meter. Consumenten met een analoge meter betalen een forfaitair bedrag. Alleenstaanden die weinig verbruiken en een analoge meter hebben, zien hun factuur volgend jaar dus stijgen. 

Stap in de verkeerde richting

Het Netwerk tegen Armoede is niet te spreken over de nieuwe regeling. "Het probleem is dat het onrechtvaardig is", zegt Peter Heirman van het Netwerk tegen Armoede. "Bijvoorbeeld éénoudergezinnen hebben het niet makkelijk om hun verbruik te spreiden. Ze hebben bovendien ook geen vat op het feit dat zij een digitale meter hebben of niet. Ze gaan hun factuur zien stijgen en dat vinden wij een asociale maatregel."

De simulatie van de Vreg toont dat de kosten voor de consument voor het elektriciteitsnet niet heel fel gaan verschillen met de huidige regeling. Maar het Netwerk tegen Armoede ziet dat anders.  "De meerkosten voor alleenstaanden kunnen oplopen tot 50 euro extra per jaar", zegt Heirman. "Dat lijken misschien op zich geen grote kosten, maar voor mensen met een klein budget is dat toch een financiële tegenvaller en is dit heel slecht nieuws."

De armoede-organisatie is wel blij dat de nieuwe regeling niet zal gelden voor mensen met een sociaal tarief, maar dat kan beter, zegt Heirman. "We zouden het als een grote stap vooruit zien, mocht de groep van mensen met een sociaal tarief worden uitgebreid tot iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming."

Meest gelezen