Groenland

Vermoedelijk meest noordelijke stukje land op aarde ontdekt voor kust van Groenland

Een groep wetenschappers heeft tijdens een expeditie in juli bij toeval vermoedelijk het meest noordelijke stukje land van de aarde ontdekt voor de kust van Groenland. Het gaat om een klein eilandje van 30 op 60 meter, omringd door ijs, zegt de universiteit van Kopenhagen. Het eiland heeft nog geen naam en steekt zo'n 4 meter boven de zeespiegel uit. 

Een Deens-Zwitsers onderzoeksteam ontdekte het nieuwe eiland toen ze naar Oodaaq -het sinds 1978 gekende meest noordelijke eiland dat ongeveer op 700 km ten zuiden van de Noordpool ligt - vlogen om er stalen te nemen.  Maar toen ze hun positie bepaalden, bleken ze 780 meter noordelijker te zijn dan Oodaaq. 

Het gaat volgens de universiteit van Kopenhagen om een klein eiland van 30 meter bij 60 meter.  "We zochten naar Oodaaq met een helikopter en landden uiteindelijk in een vreemde, onbegroeide hoop modder en grind, omringd door zee-ijs"; zegt de wetenschappelijke leider van de expeditie Morten Rasch aan de BBC. "Het zag er niet de meest vriendelijke plaats uit ", zegt de wetenschapper nog.

Het eilandje heeft voorlopig nog geen naam. Volgens de BBC willen de wetenschappers het eiland " Qeqertaq Avannarleq", noemen wat "het meest noordelijke eiland" betekent in het Groenlands. 

Het risico bestaat wel dat het niet lang de titel van meest noordelijke eiland zal dragen, omdat het met een stevige storm opnieuw door het water zou kunnen worden opgeslokt. 

Meest gelezen