2.000 aanwezigen op IJzerwake horen pleidooi voor samenwerking N-VA en Vlaams Belang

Tijdens de jaarlijkse IJzerwake heeft voorzitter Wim De Wit gepleit voor samenwerking tussen de twee Vlaams-nationalistische partijen: de N-VA en Vlaams Belang. Er waren zo'n 2.000 aanwezigen op de 20e editie van de radicale afsplitsing van de IJzerbedevaart.

De IJzerwake vindt traditioneel plaats aan het monument van de broers Van Raemdonck in Steenstrate, bij Ieper. Edward en Frans Van Raemdonck sneuvelden allebei op dezelfde dag in 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Als die twee partijen niet samenwerken, kunnen wij ons doel nooit bereiken

Wim De Wit (voorzitter IJzerwake)

Het publiek in Ieper is radicaler dan het publiek op de IJzerbedevaart. Vlaamse onafhankelijkheid en retoriek tegen de islam zijn traditionele ingrediënten op de bijeenkomst.

In zijn toespraak hintte voorzitter De Wit op een samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA. "Gaan indien mogelijk en nodig de V-partijen samenwerken? Zullen ego's en vetes opzijgeschoven worden om het grotere doel te dienen, namelijk fundamentele stappen voorwaarts zetten in de Vlaamse autonomie?", klonk het.

"Wij betreuren dat de twee partijen nogal eens op elkaar schelden. Als die twee partijen niet samenwerken, kunnen wij ons doel nooit bereiken. De samenwerking is absoluut noodzakelijk", aldus De Wit. Dat doel is dus Vlaamse onafhankelijkheid.

Onze ploeg van "Het journaal" volgde de IJzerwake in Steenstrate:

Videospeler inladen...

Meest gelezen