AFP or licensors

Dertig doden bij aanval van Houthi's op militaire basis in Jemen

Bij aanvallen van Houthi-rebellen op de grootste luchtmachtbasis van Jemen zijn zeker 30 regeringsgezinde strijders gedood. Meer dan 50 anderen raakten gewond.

Drie raketten, vermoedelijk afgevuurd vanaf locaties die worden gecontroleerd door Houthi-rebellen in de zuidwestelijke stad Taiz, troffen de al-Anad luchtmachtbasis in de provincie Lahij.

"Meer dan 30 mensen zijn gedood en er zijn zeker 56 gewonden", verklaarde woordvoerder Mohammed al-Naqib van de regeringsgezind strijdkrachten bij het Franse persagentschap AFP. Hij beschuldigde de Houthi's van het lanceren van raketten en het afvuren van drones.

De Houthi's proberen sinds februari de olierijke regio van Ma'rib te veroveren op het regeringsleger, dat gesteund wordt door een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. 

De oorlog in Jemen eiste al tienduizenden doden, zeggen humanitaire organisaties. Miljoenen anderen raakten ontheemd. Meer dan twee derde van de 30 miljoen inwoners, die een groot risico lopen op epidemieën en hongersnood, zijn afhankelijk van internationale hulp. 

Oorlog sinds 2014

De oorlog in Jemen barstte in 2014 los toen de Houthi's de hoofdstad Sanaa innamen en de zittende regering van president Al Hadi verdreven. Een half jaar later greep buurland Saudi-Arabië in en lanceerde het een militair offensief dat werd toegejuicht door de Jemenitische regering. 

Het machtigste land van de regio zag het oprukken van een sjiitische gewapende groepering in Jemen niet zitten. Voor de Saudi's zijn de Houthi's een lange arm van Iran, de grootste rivaal van Saudi-Arabië. 

Voor de militaire operatie in Jemen riep Saudi-Arabië in 2015 een internationale coalitie bijeen, met de Verenigde Arabische Emiraten als belangrijkste bondgenoot. Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië steunen Riyad. 

Meest gelezen