Videospeler inladen...

Het verhaal achter het huppelende meisje: “Ik was zo blij dat ik in België was, wil nooit meer terug naar Afghanistan”

Wie is het meisje dat huppelend gefotografeerd werd op de militaire luchthaven in Melsbroek na haar evacuatie uit Afghanistan? Een foto die de wereld rondging en een symbool werd van opluchting en hoop. VRT NWS zocht haar en haar familie op. Haar vader, haar zus en zijzelf vertellen hun verhaal.

Sayed Mujeeb Sadat, zijn vrouw en vier kinderen waren op vakantie in Kaboel in Afghanistan. "We waren op bezoek bij mijn schoonouders", zegt Sayed Mujeeb. "We hadden nooit gedacht dat we in die situatie zouden terechtkomen."

Na hun evacuatie uit Kaboel, landde het gezin Sadat op de militaire luchthaven van Melsbroek. Een fotograaf van Reuters nam er deze foto en die ging de wereld rond.

Het gezin woont al zeven jaar in België. Het was voor het eerst dat ze teruggingen naar Afghanistan. Ze hadden hun vakantie wat later gepland, omdat ze eerst hun vaccinatie in orde wilden hebben. 

"We zijn vertrokken op 29 juli. De eerste week ging het goed en waren er geen problemen", zegt Sayed Mujeeb. Maar hij hoorde wel dat de taliban aan het oprukken waren in Afghanistan. "Ik wist dat als ze binnen zouden vallen in Kaboel, dat we niet meer zouden kunnen terugkeren. Dus ik liet de vliegtuigtickets omboeken, zodat we al op 18 augustus naar België zouden kunnen terugvliegen. We hadden nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. De luchthavens gingen al dicht vanaf 13 of 14 augustus."

Sayed Mujeeb ging verschillende keren met zijn familie naar de luchthaven in Kaboel om proberen binnen te geraken. "Daar stonden meer dan dertig-, veertigduizend mensen. Normaal gezien moesten ze ons doorlaten, want we hebben een Belgisch paspoort, maar we raakten niet binnen. Het was heel gevaarlijk. Ze hebben mij verschillende keren hun wapens laten zien." Ook de kinderen werden bedreigd. Oudste dochter Nilab vertelt dat ze veel geweend heeft. 

In dit fragment vertelt de familie over de gevaarlijke situatie aan de luchthaven in Kaboel en hoe ze toch weggeraakt zijn:

Videospeler inladen...

Uiteindelijk hebben ze via België een contactpunt gekregen. Via die weg kregen ze een plaats en een uur door. Daar zijn ze dan weggehaald met een bus, die wel de luchthaven binnen kon rijden. "Toen we in de luchthaven waren, waren we al half gerust", zegt Sayed Mujeeb.

Vanuit Kaboel vlogen ze naar Islamabad in buurland Pakistan. Daar moesten ze dan wachten op een vlucht naar België. Toen ze landden op de militaire luchthaven van Melsbroek was de familie erg opgelucht en blij. Een foto van de huppelende Neha ging de wereld rond. "Vrienden en familie hebben ons de foto doorgestuurd. Zij herkenden onze dochter", zegt Sayed Mujeeb.  

"Ik haat Afghanistan", zegt Neha nu. "Ik wil daar nooit meer terug naartoe." Ze dacht dat ze nooit meer terug zouden geraken naar België. "Ik ben echt blij dat we terug zijn in België."

In dit fragment vertelt Neha dat ze nooit meer terug wil naar Afghanistan:

Videospeler inladen...

Na de landing in Melsbroek was het verhaal nog niet afgelopen. De familie werd overgebracht naar Peutie waar ze nog papieren moesten invullen. Neha waagde zich aan een heet kopje thee, maar kreeg het hete water over haar benen. Toen werden ze nog met de ambulance naar het militaire ziekenhuis gebracht. "Ze is vandaag op controle geweest en het is beter", zegt Sayed Mujeeb. De familie is België heel dankbaar om hen veilig terug thuis te brengen.

In dit fragment vertellen Neha en haar vader over het incident met het kopje thee:

Videospeler inladen...

Dit interview is tot stand gekomen na een oproep op deze site om "het huppelende meisje" te vinden. De familie van het meisje heeft op die oproep gereageerd en heeft toegestemd in een gesprek.

Neha en haar vader in de tuin.

Meest gelezen