Heusden-Zolder pakt de toekomst van 8 kerken samen aan

In Heusden-Zolder zetten vandaag de 8 katholieke kerken de deuren open. In elk van de kerken konden de bezoekers kennismaken met de mogelijke toekomstplannen, die meer dan 800 inwoners zelf hadden voorgesteld bij een online enquête. De meesten willen de kerken vooral laten aansluiten bij het dorpsleven en er plaats geven aan de verenigingen en cultuuractiviteiten.

Op heel wat plaatsen zijn parochieteams al dan niet in samenwerking met de gemeente bezig met de herbestemming of nevenbestemming van hun kerk. In Heusden-Zolder kozen het gemeentebestuur en het centrale kerkbestuur ervoor om ineens de 8 kerken samen in een plan te gieten. De ideeën daarvoor lieten ze uit de bevolking komen. Wel is het zo dat in de nabije toekomst elke kerk nog een pastorale functie zal behouden, zij het dan aangevuld met lokale gemeenschapsfuncties. 

Op lokale behoeften inspelen

"Voor de historische kerk van Zolder - die vrij recent volledig gerestaureerd is - wordt gedacht aan cultuur zoals concerten en tentoonstellingen, terwijl die van Lindeman - gelegen in een wijk van oud-mijnwerkers en migranten - eerder kan gelinkt worden aan het mijnverleden, het dorpsleven en jongerenwerking", geeft schepen van kerkfabrieken Isabelle Thielemans (CD&V) als voorbeelden. Meest ingrijpend zal het wellicht voor de grootste kerk, die van Heusden-Centrum, worden. Het staat zo goed als vast dat de grote vleugel uit 1957 zal ontwijd worden en dat de oorspronkelijke kerk in ere zal hersteld worden. De grote vleugel zal dan ofwel gesloopt worden en plaatsruimen voor groen, ofwel een nieuwe bestemming krijgen als sportzaal of voor de lokale verenigingen. Wel vindt schepen Thielemans dat zoals in het verleden de kerkgebouwen zowel visueel als in het dagelijkse leven hun centrale rol in het dorp moeten blijven vervullen.

Een vleugel ontwijden

In de eerste fase worden de religieuze functies van kerken als gebedshuis behouden, maar aangevuld met lokale gemeenschapsfuncties. "Nu al zetten we meer en meer kerken open voor mensen die er willen verpozen of muziek komen luisteren, en die lijn willen we doortrekken. Met behoud van de eucharistievieringen, al kunnen we niet uitsluiten dat in de toekomst dat voor sommige kerken helemaal wegvalt", zegt voorzitter Willy Van Aelst van het centraal kerkbestuur. 

Volgens onderzoeker Roel De Ridder van de UHasselt, die het hele proces begeleidt, is Heusden-Zolder één van de weinige gemeenten die voor zo'n globale aanpak kiezen en geeft dat ook het voordeel om een totaalplaatje te maken, met oog voor de lokale behoeften en situatie. Elders wordt de herstemming vaak op parochiaal niveau bekeken. In Heusden-Zolder steken gemeente en parochies de komende periode de koppen opnieuw bij elkaar, in het najaar moet dat leiden tot een definitief kerkenbeleidsplan. 

Meest gelezen