Legendarische reggaemuzikant Lee "Scratch" Perry (85) is overleden

Reggaemuzikant, zanger en producer Lee "Scratch" Perry is overleden. Hij was 85 jaar oud. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijke muzikale figuren van de tweede helft van de 20e eeuw: hij experimenteerde met verschillende soorten reggaemuziek en werkte samen met tal van andere reggaemuzikanten, onder wie ook Bob Marley.

Rainford Hugh Perry was al een tijdje ziek en is overleden in een ziekenhuis in het noorden van Jamaica. Het is niet bekend waaraan de muzikant precies is overleden.

De Jamaicaanse premier Andrew Holness heeft het overlijden van de reggaelegende bevestigd via Twitter. "Mijn deelneming aan familie, vrienden en fans van de legendarische producer en zanger", schrijft hij.

Lee "Scratch" Perry was een pionier in rootsreggae - een subgenre waarin het gaat over het leven in arme wijken en over het rastafarigeloof - en in dub, een genre ontstaan uit reggae en ska. Hij introduceerde vernieuwende studiotechnieken en stond mee aan de wieg van de dub, waarbij bestaande nummers hergebruikt worden met andere ritmes of klanktechnieken. 

Hij had ook zijn eigen Black Ark-studio, waar hij volop experimenteerde. Hij produceerde klassiekers van onder meer Bob Marley, Max Romeo, The Congos en The Heptones. Perry zong ook met zijn eigen groep The Upsetters.  

De muzikant stond bekend voor zijn excentrieke kleding en opvallende uitspraken. Stones-gitarist Keith Richards omschreef hem ooit als "de Salvador Dalí van de muziek".

Beluister hieronder "The upsetter", een bekende hit van Lee "Scratch" Perry.

Meest gelezen