Meer dan 500 vluchtelingen en migranten in één dag aangekomen op Italiaanse eiland Lampedusa

Op het Italiaanse eiland Lampedusa in de Middellandse Zee zijn gisteren 539 vluchtelingen en migranten aangekomen. Zo'n 400 mensen zaten opeengepakt in een houten vissersbootje. Het is al geruime tijd geleden dat er nog zoveel migranten ineens zijn aangekomen. In het opvangcentrum op het eiland zitten nu 1.200 mensen, terwijl daar normaal gezien plaats is voor 250 mensen.

De overvolle vissersboot werd door Italiaanse patrouilleschepen opgemerkt op zo'n 15 kilometer voor de kust. In de daaropvolgende uren kwamen nog meer boten aan.

De mensen aan boord waren vooral afkomstig uit Noord- en West-Afrikaanse landen, maar ook uit Bangladesh en Syrië. Sommigen zouden al weken in Libië hebben gewacht op een overtocht en vertoonden tekenen van geweld en mishandeling, zegt Flavio Di Giacomo, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie.

Het aantal migranten in het opvangcentrum op Lampedusa is na de aankomst van zaterdag gestegen tot meer dan 1.200, terwijl daar maar plaats is voor ongeveer 250 migranten. 

Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben sinds begin januari ongeveer 38.000 bootvluchtelingen Italië bereikt, tegenover ongeveer 18.000 in dezelfde periode vorig jaar.Uit cijfers van de VN blijkt dat dit jaar tot nu toe ongeveer 1.040 migranten zijn omgekomen in het centrale deel van de Middellandse Zee. 

Meest gelezen