Meettoestel van de UHasselt is onderweg naar het ruimtestation ISS

Onderzoekers en studenten van Universiteit Hasselt konden vanmorgen juichen toen in Florida de SpaceX-CRS23 werd gelanceerd. Hij is onderweg naar het ruimtestation ISS met de diamanten kwantummagnetometer, ontwikkeld door een studententeam. Met het toestel kunnen onder meer het magnetisch veld van de aarde en eventuele zonnestormen bestudeerd worden. Het studentenproject werd daarvoor geselecteerd door het Europees ruimteagentschap ESA. 

De studenten van OSCAR-QUBE wonnen de Orbit Your Thesis wedstrijd van ESA. Ze werden geselecteerd uit 10 deelnemende Europese universiteitsprojecten.   “Het OSCAR-QUBE project is het eerste project van het Orbit Your Thesis! onderwijsprogramma dat naar het ISS wordt gelanceerd”, zegt Nigel Savage van het European Space Agency (ESA). “We zijn dan ook zeer opgetogen en trots om de hardware nu succesvol te zien lanceren, want het ontwerpen, bouwen en testen van hardware voor het ISS is zelfs voor de ruimtevaartindustrie een uitdaging.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het ontwerpen van hardware voor het ISS is zelfs voor de ruimtevaartindustrie een uitdaging

Nigel Savage - ESA

“Een ongelooflijke eer voor ons als studenten. We kunnen nog steeds nauwelijks bevatten dat het toestel dat wij gebouwd hebben, nu op weg is naar de ruimte en daar tien maanden aan boord van het ISS metingen zal uitvoeren”, zegt Jaroslav Hruby, teamleider van het OSCAR-QUBE project. "We hebben één dag extra geduld moeten hebben. Door het slechte weer in Florida werd de lancering zaterdag uitgesteld, maar vanmorgen is het dan toch gelukt. Samen met de groep aftellen en de SpaceX-raket de lucht in zien gaan was een fantastische ervaring."

Diamant

De magnetometer van OSCAR-QUBE is de eerste kwantummagnetometer,  gebouwd door studenten die in de ruimte metingen zal uitvoeren. Het hart van de sensor is een synthetische diamant waarin kleine atomaire imperfecties zijn verwerkt. “De diamant heeft kwantummechanische eigenschappen waardoor deze ultragevoelige metingen kan uitvoeren”, zegt prof. dr. Milos Nesladek, van de UHasselt en imec. Zijn groep ontwikkelde in 2015 een techniek om het signaal dat de diamant opvangt uit te lezen, dat kan zowel optisch als elektrisch met ingewikkelde procédés. 

"We hebben veel ervaring opgedaan met de ontwikkeling van onze magnetometer door de jaren heen. In 2014 ontwikkelde ons team een toestel om het Noorderlicht in Zweden te kunnen bestuderen. In 2018 vloog één van de prototypes van onze huidige magnetometer al met een stratosferische ballon tot aan de rand van de ruimte. Nu trekken we ook echt de ruimte in om onze metingen uit te voeren. Een droom die werkelijkheid wordt”, zegt doctoraatsstudent Remy Vandebosch van OSCAR-QUBE. 

(Lees verder onder de foto)

Na tien maanden onderzoek aan boord van het ISS zal de magnetometer terugkeren naar de aarde. Dan zal die een speciale plaats krijgen op de campus, om andere studenten te inspireren. "Want niets is onmogelijk, als je er hard voor werkt”, zegt Musa Aydogan masterstudent industriële ingenieurswetenschappen, van OSCAR-QUBE.

Een job bij de ESA

Twee studenten van het OSCAR-QUBE team, die afgelopen academiejaar afstudeerden aan UHasselt, zien hun droom nog verder in vervulling gaan want zij mogen de komende twee jaar aan de slag bij de ESA.  Ingenieursstudenten Jeffrey Gorissen en Sam Bammens zijn immers geselecteerd binnen het Young Graduate Trainee project.

Meest gelezen