Poema in de Verdugos Mountains, met op de achtergrond de stad  Los Angeles, gefotografeerd door een wildcamera (foto uit juli 2010).

Moeder redt zoontje na poema-aanval in de tuin. Waarom komen poema's zo dicht bij de mens?

In Californië, in de Verenigde Staten, heeft een moeder haar 5-jarige zoontje kunnen redden nadat hij in de tuin van hun huis aangevallen was door een poema. Ze kon het kind bevrijden door op het dier te slaan. De poema werd gedood door de ordediensten. De laatste jaren noteert het overheidsdepartement Fish and Wildlife meer meldingen van interacties tussen mensen en poema's. Een gevolg van de mens die steeds verder doordringt in de habitat van het dier.   

Het jongetje uit Calabasas, nabij Los Angeles, was donderdag bij hem thuis in de tuin aan het spelen toen hij werd aangevallen door een poema. Het dier sleepte het kind een 40-tal meter mee. De moeder was binnen in huis toen ze lawaai hoorde. "Ze rende naar buiten en begon de poema te schoppen en te slaan met haar blote handen tot het dier losliet", vertelt Patrick Foy, woordvoerder van het Californische overheidsdepartement Fish and Wildlife. "Zij is de heldin van dit verhaal."  

De ouders brachten het kind naar het ziekenhuis, waar ze de autoriteiten waarschuwden. Een medewerker van Fish and Wildlife ging naar het huis en ontdekte een poema die zich op het domein onder struiken verborgen had. "Hij hield zijn oren plat en siste naar de opzichter", zegt Foy. "Door dat gedrag en door de nabijheid tot de plaats van de aanval, was dit volgens de opzichter waarschijnlijk de poema die het kind aangevallen had. Om de publieke veiligheid te beschermen, is het dier ter plaatse doodgeschoten." DNA-onderzoek bevestigde nadien dat het inderdaad om de poema ging die het kind aangevallen heeft.

Het jongetje liep zware verwondingen op aan zijn hoofd en borstkas, maar zijn toestand is stabiel.

Twee poema's

In de buurt konden nog twee poema's gelokaliseerd worden. Een daarvan was een poema met een halsband die deel uitmaakt van een studie en niets met de aanval te maken had. De andere poema werd verdoofd en getest om te zien of hij niet bij de aanval betrokken was. Dat bleek niet het geval te zijn, en het dier werd opnieuw in het wild vrijgelaten.

Wat zijn poema's?
Poema's (Puma concolor), ook wel bergleeuwen of cougars genoemd, behoren tot de familie van wilde katachtigen. Ze komen voor in Zuid- en Midden-Amerika en in het westen van Noord-Amerika. Poema's leven solitair en zijn territoriumgebonden. Agressief zijn ze doorgaans niet.

Poema's zijn schuw en gaan mensen in hun territorium normaal gezien altijd uit de weg. Incidenten zijn uiterst zeldzaam. Meestal vallen ze alleen aan als ze zich in het nauw gedreven voelen of ziek en verzwakt zijn. Ze zijn wel heel krachtig, een aanval is dan ook gevaarlijk.

Poema (archieffoto)
AP 2019

Nauwer contact tussen mensen en poema's

Hoewel aanvallen op mensen uiterst zeldzaam zijn, viel deze poema een kind aan dat in de tuin aan het spelen was. De laatste jaren noteert Fish and Wildlife in Californië meer meldingen van mensen die poema's opmerken, én van interactie tussen poema's en mensen. Een gevolg van de mens die met zijn bewoning en activiteiten steeds meer doordringt tot de habitat van het dier.

Volgens Fish and Wildlife is meer dan de helft van het Californische grondgebied een habitat voor poema's. Ze leven vooral daar waar veel herten leven, hun voornaamste prooi. Poema's jagen op dieren in het wild, maar als hen de gelegenheid geboden wordt, kunnen ze ook kwetsbaar vee of huisdieren aanvallen.

Om incidenten te vermijden, zijn heel wat aanbevelingen uitgewerkt. "Het is belangrijk om te weten hoe poema's zich gedragen en hoe je jezelf verantwoordelijk gedraagt in hun habitat. Dat kan het risico op een conflict met deze majestueuze dieren drastisch beperken", klinkt het.

2015 Los Angeles Times

Meest gelezen