President Joe Biden wandelt weg nadat hij de pers heeft toegesproken over de aanslagen in Kaboel (foto 26 augustus).
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse waarschuwing voor nieuwe aanslag in Kaboel, VS-president Joe Biden krijgt meer en meer kritiek

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gewaarschuwd voor een nieuwe aanslag in de buurt van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De dreiging is "specifiek" en "geloofwaardig", Amerikanen in de buurt worden opgeroepen om weg te blijven. Intussen krijgt president Biden meer en meer kritiek over de aanpak van de crisis, niet alleen van de Republikeinen, maar ook van zijn eigen Democraten. "Ze zijn al bezorgd over de volgende verkiezingen, de wittebroodsmaanden zijn voorbij", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Donderdag vielen bij een aanslag op de luchthaven van Kaboel minstens 190 doden, onder wie 13 Amerikaanse militairen. En de dreiging blijft: gisteravond waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden voor een nieuwe aanslag. "Een aanslag binnen de 24 tot 36 uur is zeer waarschijnlijk", zei Biden, die zich baseert op militaire inlichtingen. Enkele uren na Biden waarschuwde ook de Amerikaanse ambassade in Afghanistan voor een "specifieke en geloofwaardige" dreiging. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep op om het gebied van de luchthaven onmiddellijk te verlaten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Hoe concreet is de dreiging? "Eerder van de week waarschuwden ze ook al voor aanslagen, en een dag later hebben we dan die zware aanslag gezien met tientallen doden, onder wie 13 Amerikaanse militairen", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Blijkbaar is de dreiging zeer ernstig te nemen, en je merkt ook dat er gevolg aan gegeven wordt. Veel mensen komen niet meer naar de luchthaven en zijn ook veel minder evacuaties: in de voorbije 12 uur zijn een 2.000-tal mensen weggebracht terwijl dat er de vorige dagen 10 tot 20.000 per dag waren."

Hoe worden die evacuaties nu georganiseerd? "Je voelt dat ze zoveel mogelijk de deadline van 31 augustus proberen te halen, Joe Biden heeft ook gezegd dat hij wil proberen om zoveel mogelijk mensen weg te halen."

Public Domain

Björn Soenens: "Zenuwen bij de Democraten over de verkiezingen in november 2022"

Intussen krijgt president Biden meer en meer kritiek voor zijn aanpak van de situatie. Vooral de chaotische organisatie van de evacuaties roept vragen op. Van de Republikeinen, maar ook van Democraten in zijn eigen partij.

"Bij de Democraten merk je al bezorgdheid over de tussentijdse parlementsverkiezingen in november 2022", zegt Soenens. "Ze voelen dat de wittebroodsmaanden voorbij zijn. Er was een mooie geplande agenda in de eerste zes maanden, met wetsvoorstellen over infrastructuur, de politiewet, die zitten allemaal geblokkeerd. En dan komt daar een onverwachte crisis bij."

De Democraten hopen dat het geheugen kort is, dat als de evacuaties afgelopen zijn, dat er dan weer andere dingen aan de orde van de dag zijn.

VS-correspondent Björn Soenens

"Er is zenuwachtigheid bij de Democraten: waarom was dit niet beter voorbereid? Maar Biden kon niet anders dan dit nu te organiseren", zegt Soenens. "De waarheid is dat dit niet voorzien had kunnen worden. Niemand heeft ooit geprobeerd om burgers het land uit te krijgen voor ze troepen terugtrokken, niemand had verwacht dat de taliban zo snel de macht zouden grijpen. Inlichtingendiensten wereldwijd gingen uit van 6 maanden tot 2 jaar. "

Kan dit afstralen op de rest van Bidens termijn? "De Democraten hopen dat het geheugen weer kort is, dat als de evacuaties afgelopen zijn, dat er dan weer andere dingen aan de orde van de dag zijn", zegt Soenens. "Want dat was ook de basis waarom hij de VS teruggetrokken heeft: er zijn in eigen land genoeg andere katten te geselen. Hij heeft wel snel een opsteker nodig, maar dan zal dit snel vergeten zijn."

Meest gelezen