Christelijke onderwijsbond zet speciale technologie in om leraarskamer virusvrij te maken

De christelijke onderwijsbond COC start proefprojecten in vijf provincies om de leraarskamer virusvrij te maken. Daartoe wordt een speciale technologie ingezet die alle virussen vernietigt. De onderwijsbond wil op die manier van de leraarskamer opnieuw een veilige plek voor leraren  maken.

Een gek beeld vorig jaar: leraren die in een tent op de parking van de school samenkwamen omdat de leraarskamer te risicovol was voor coronabesmettingen. “Wij willen de leraarskamer aan de leraren teruggeven”, zegt Koen Van Kerkhoven van het COC, “en er opnieuw een corona-veilige plek van maken.” 

We installeren 2 technologieën: één om de lucht te zuiveren en één om de lucht te desinfecteren

De onderwijsbond werkt daarvoor samen met een gespecialiseerd bedrijf dat in elke provincie een proefproject opzet in een school. Daarbij worden in de leraarskamer de bekende CO2-meters geïnstalleerd maar ook twee andere speciale technologieën: één om de lucht te zuiveren en één om de lucht te desinfecteren. Koen Van Kerkhoven van de COC legt uit:

“Enerzijds gaan we de lucht reinigen zodanig dat de vuile stofdeeltjes uit de lokalen worden verwijderd maar die apparaten verhinderen niet dat het virus toch nog kan doorgaan en daarom gaan we met een ander soort nieuw apparaat de lucht ook desinfecteren waardoor alle bacteriën en virussen die in de ruimte aanwezig zijn worden vernietigd.” 

Bekijk hieronder hoe zo'n systeem werkt in het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

In de metro van Londen is aangetoond dat het aantal besmettingen met 50 procent is afgenomen door toepassing van dat "paarse licht"

De speciale technologie waarvan sprake is de zogenoemde Uv C- technologie, ook wel het "paarse licht" genoemd dat nu voor het eerst in onderwijs wordt ingezet, maar al langer wordt gebruikt in andere sectoren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de behandeling van drinkwater en het ontsmetten van instrumenten in de tandartspraktijk en operatiekwartieren.

En sinds kort wordt de technologie ook toegepast in de metro van Londen waar is aangetoond dat het aantal besmettingen met 50 procent is afgenomen door toepassing van dat "paarse licht". 

Strenge veiligheidsvoorwaarden

De toestellen voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden, verzekert Van Kerkhoven, want rechtstreekse blootstelling aan Uv C-straling is schadelijk. “Alle apparatuur is geregistreerd bij de federale overheid en voldoet aan de strenge veiligheidsmaatregelen die geregeld zijn bij ministerieel besluit."

" Het gaat over een gesloten systeem: de toestellen zuigen lucht die het personeel uitademt (aerosolen) aan, desinfecteren die lucht door haar aan gecontroleerde snelheid langs de Uv C-lampen te laten passeren, en stoten propere en veilige lucht uit.”

We hopen met deze proefprojecten directies en koepels te overtuigen om in deze technologieën te investeren

Het  gespecialiseerde bedrijf gaat de proefprojecten ook wetenschappelijk opvolgen. Daartoe gebeuren er 24 uur op 24 verschillende metingen die de kwaliteit van de lucht in de leraarskamer en de effectiviteit van het "paarse licht" moeten opvolgen.

Na 1 maand komt er een eerste wetenschappelijk rapport. De onderwijsbond wil met de proefprojecten de leraren sensibiliseren voor de luchtkwaliteit in de leraarskamer en hij hoopt ook directies en koepels ervan te overtuigen om in deze technologieën te investeren en van de leraarskamer weer een veilige plek te maken. 

Meest gelezen