Radio 2

Cricketsport kent moeilijk jaar in Kortrijk

Het voorbije jaar was een echt ‘annus horribilis’ voor de Kortrijkse Warriors Cricket Club. De covidpandemie, de perikelen met Afghanistan maar ook het regenweer, gooiden meermaals roet in het eten. “Cricket is een zomersport en wordt gespeeld bij goed weer. De bal en de houten bats waarmee wordt gespeeld, kunnen nattigheid niet echt verdragen. Zo’n seizoen hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Addnaan Diwan Ali, voorzitter van de Kortrijkse Warriors Cricket Club.

Die situatie is voor alle Vlaamse clubs dezelfde. West-Vlaanderen telt zes clubs, in Kortrijk wordt het spelletje al meer dan tien jaar gespeeld. Maar dit hebben ze nog nooit meegemaakt. “Een normale wedstrijd duurt een dag, maar in 2021 hebben we amper droge dagen gekend. Heel wat wedstrijden werden afgeblazen of geschorst.”, aldus Diwan Ali. “Een normaal seizoen telt twaalf competitiewedstrijden, maar door omstandigheden zijn dat er in 2021 amper de helft.”

Internationaal team, West-Vlaamse roots

De laatste match tegen de Gent Cricket Club werd zondag gespeeld, maar niet gewonnen. “We waren niet goed genoeg”, zegt Addnaan Diwan Ali. “Jammer, maar het zij zo. Met onze club gaat het wel beter. We tellen ondertussen meer dan 100 leden en het ledenaantal blijft groeien. Bij onze vrouwenploeg tellen we ondertussen ook heel wat West-Vlaamse speelsters. Ons fanionteam zou best nog wat West-Vlamingen kunnen gebruiken. Nu zijn het spelers met een andere origine, ze wonen hier maar kennen doorgaans een Aziatische achtergrond”, aldus Adnnaan. “En dat is jammer, want West-Vlaanderen is de bakermat van cricket. Net na de middeleeuwen werd het meegenomen door West-Vlaamse textielarbeiders naar Engeland. Daar evolueerde het naar de moderne sport zoals we die nu kennen.” 

Afghanistan

Bij de Warriors spelen ook een paar Afghanen, maar gelukkig hebben ze niet veel besognes met de huidige toestand in Afghanistan en Kaboel. “Toch blijft dat wel een beetje hangen, want iedereen kent wel verhalen van familie of vrienden die in Afghanistan problemen hebben om te vertrekken. Zo’n match is voor hen dan een perfecte manier om die zorgen eens opzij te schuiven”, zegt Adnnaan. 

Radio 2

Meest gelezen