Graaf Henri d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde, is overleden

Graaf Henri d'Udekem d'Acoz is overleden. Hij was de oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde. Graaf d'Udekem d'Acoz werd 87 jaar oud. 

"Nonkel Henri"

Henri d'Udekem d'Acoz wordt geboren in Proven (Poperinge) in 1933 als oudste zoon van Suzanne van Outryve d'Ydewalle en baron Charles d'Udekem d'Acoz. Er volgen in het adellijke gezin nog twee broers, Raoul en Patrick. Patrick was de vader van koningin Mathilde, vandaar dat Henri in de pers simpelweg als "nonkel Henri" opduikt.

De jonge Henri toont interesse in politiek. Van 1960 tot 1970 is hij burgemeester van Proven, van 1971 tot 1976 van Proven-Krombeke en van 1995 tot 2005 van Poperinge. Hij is een bezig bijtje en combineert politiek met rechten. Zo is hij ook ruim vijftig jaar actief als advocaat, onder meer als stafhouder bij de balie van Ieper én met een stevige expertise in pachtrecht.

Henri leidt met zijn familie een vrijwel geruisloos leven tot op 10 september 1999 de verloving van zijn nichtje Mathilde (d'Udekem d'Acoz) met toenmalig kroonprins Filip wordt bekendgemaakt. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Familiale vetes

De familie wordt onder een vergrootglas gehouden en de vetes komen naar boven. Zo is er tussen 1999 en 2009 de pijnlijke soap tussen de drie broers over de verdeling van de erfenis van hun ouders. Het worden Raoul en Henri versus Patrick.

De scheldpartijen vliegen over en weer: Raoul noemt Patrick een "opschepper", Henri durft zelfs het woord "psychopaat" in de mond te nemen, terwijl Patrick dan weer vindt dat zijn broers "veel meer hebben gekregen" dan hijzelf en hij verwijt hen ook jaloezie (gezien de koninklijke connectie). 

De ruzie escaleert wanneer Patrick in Proven een hoeve (zie foto) voor dochter Marie-Hélène koopt naast het ouderlijke domein Losange. Henri - op dat moment burgemeester - verklaart het pand onbewoonbaar. Patrick ziet er belangenvermenging in, want zijn broer gebruikt zijn ambt om hem te treffen. De zaak komt voor de correctionele rechtbank en in 2005 krijgt Henri een boete van 4.900 euro. Hij blijft er bij dat het pand wel degelijk een krot (en onbewoonbaar) is. Pas in 2009 - een jaar na de dood van Patrick - worden de plooien binnen de familie min of meer gladgestreken.

Belga

Over de eeuwige vrijgezel en de N-VA

De perikelen in de familie soms ten spijt, in 2005 valt er ook heugelijk nieuws te rapen: Henri - 71 jaar dan - trouwt onverwachts met jonkvrouw Marie-Madeleine Kervyn d'Oud Mooreghem, die hij liefkozend "Mouche" noemt. "Ik heb in mijn carrière als advocaat véél echtscheidingen gedaan. Dat was om ziek van te worden: die twisten. Dan bleef ik liever ongehuwd",  vertelde hij ooit over zijn statuut van verstokte vrijgezel.

In 2010 haalt Henri alweer de kranten. Hij wordt door CD&V aan de deur gezet, omdat hij een partijkaart bij de N-VA aangevraagd zou hebben. Jeroen Overmeer, toenmalig woordvoerder van voorzitter Bart De Wever, bevestigt dat hij naar Henri een infopakket en inschrijvingsformulier stuurde, maar dat de graaf "nog geen lidgeld" had betaald.

Henri zelf zegt in Het Laatste Nieuws en in Sudpresse dat hij N-VA "een sympathieke partij" vindt. Hij noemt zichzelf rechts-conservatief en Vlaamsgezind, en is voor het confederalisme van de N-VA: "Dat Vlaanderen zoveel mogelijk zelf kan beslissen en doen wat best is voor de Vlaamse mensen."

Kopzorgen rond verwaarloosd familiekasteel

Henri wordt in eind 2010 op de vingers getikt door Monumentenwacht. Uit verslagen blijkt dat hij het neoclassicistische kasteel 't Couthof, waar Henri opgroeide en zijn hele leven woonde, verwaarloost. De graaf belooft beterschap voor het beschermde monument.

Uiteindelijk schenkt hij - Henri zelf bleef kinderloos - het kasteel aan zijn neef Bernard d'Udekem d'Acoz (de oudste zoon van Raoul), zodat die nu instaat voor het onderhoud van het park en de gebouwen. Eerder was er nog verwarring over de schenking: Henri beweerde in Sudpresse het kasteel aan koningin Mathilde overgelaten te hebben. Maar het Paleis sprak dat volstrekt tegen.   

Rechtszaken

Het gerecht blijft Henri achtervolgen als hij in 2015, samen met twee anderen, verdacht wordt van oplichting van een man uit Ingelmunster, en dat voor een bedrag van ruim 100.000 euro.

Het trio zou de verkaveling van een bouwgrond én een erfeniskwestie in orde brengen. Ze worden eind december 2016 veroordeeld. Henri, die steeds alles ontkende, krijgt zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete. Volgens zijn advocaat is de graaf gewoon "te goedgelovig en zelf slachtoffer van oplichting door de andere veroordeelden geworden". Uiteindelijk wordt hij in beroep vrijgesproken.

De voorbije jaren verschijnt "nonkel Henri" minder in de openbaarheid. Hij sukkelt met zijn gezondheid: hij heeft diabetes en is slecht ter been.

Belga

Meest gelezen