Radio 2

Diaken uit Vosselaar na 33 jaar tot priester gewijd: "Jaren gewacht omdat ik hoopte dat iedereen priester zou kunnen worden"

In de Antwerpse kathedraal is een man uit Vosselaar tot priester gewijd. Paul Sas (68) was al 33 jaar diaken en wou al langer priester worden, maar daarmee heeft hij bewust gewacht. "Ik hoopte dat Rome het ambt eerst zou opentrekken en dat mannen en vrouwen, gehuwd of ongehuwd, allemaal priester zouden kunnen worden", vertelt hij. Hoewel die verandering er nog niet snel aankomt, kan de kersverse priester zich al wel bezighouden met onder meer de integratie van buitenlandse priesters.

Na jarenlang wachten, 33 jaar om precies te zijn, was het zondag eindelijk zover voor de 68-jarige diaken Paul Sas uit Vosselaar. In de kathedraal in Antwerpen werd hij door bisschop Johan Bonny tot priester gewijd. Paul Sas wilde al langer priester worden, maar daarmee heeft hij bewust gewacht. 

"Ik had de hoop dat Rome in de tussentijd het ambt zou hebben opengemaakt: dat iedereen - mannen, vrouwen, gehuwd of niet - toegang zou hebben tot het ambt. Maar dat is niet zo en ik kan niet blijven wachten. Nu blijf ik hopen maar zet ik toch al de stap." 

Als het ambt verbreed zou worden, dan zouden meer mensen priester worden

Priester Paul Sas

"Er zijn nog wel mensen die de stap zetten om priester te worden, maar het is mager", gaat Paul verder. "Het is onze vurige hoop dat er meer mensen bij komen. Mocht het ambt verbreed worden, dan zou dat toch gunstig kunnen zijn."

Buitenlandse priesters

De priesterwijding was dan ook een niet-alledaags gebeuren in de kathedraal want die komen er nog maar weinig voor. "Er gaan jaren voorbij dat ik hier geen nieuwe priester kan wijden omdat er geen nieuwe kandidaten zijn", legt bisschop Bonny uit. "In de tijd dat ik hier ben, heb ik meer dan 20 priesters kunnen verwelkomen, maar voornamelijk uit andere landen. Zelf heb ik er maar 7 kunnen wijden." 

Er gaan jaren voorbij dat ik geen nieuwe priester kan wijden

Bisschop Johan Bonny

Niet toevallig is het ook de taak van Paul Sas om de nieuwe, buitenlandse priesters te verwelkomen en te integreren. "Ik ben verantwoordelijk voor de groep van 29 buitenlandse priesters. Het is de bedoeling dat ik elke maand met hen samenkom om hen de Nederlandse taal leren en hen de Vlaamse gemeenschap en België te leren kennen", vertelt hij. Daarnaast zal Sas ook zorg dragen voor de 6 parochies in Vosselaar en omstreken. Dat doet hij samen met 2 andere priesters.

Meest gelezen