Gemeenteraad Sint-Truiden blijft ook na auditrapport over Veerle Heeren (CD&V) verdeeld

Ook na de bespreking van het rapport van Audit Vlaanderen over de vervroegde vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) blijft de gemeenteraad van Sint-Truiden verdeeld over de toekomst van Heeren. Oppositiepartij Vooruit vindt dat ze het moreel gezag om aan te blijven kwijt is, meerderheidspartijen N-VA en Open VLD wachten het oordeel af van Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur.

Nadat bekend was geraakt dat Veerle Heeren zichzelf en enkele mensen uit haar entourage vroegtijdig liet vaccineren, besliste Audit Vlaanderen om een onderzoek in te stellen.  Het rapport van dat onderzoek is vanavond inhoudelijk voorgesteld tijdens een geheime zitting van de Truiense gemeenteraad. Daarna konden de verschillende partij ervan  kennisnemen tijdens een openbare zitting. Van een echt debat was geen sprake.  

Doe nu echt wat nodig is, en laat de stad aan een ander

Gert Stas (fractieleider Vooruit in Sint-Truiden)

Volgens oppositiepartij Vooruit blijkt uit het auditrapport dat Veerle Heeren "een ernstige deontologische fout" heeft gemaakt. "De gelegenheid maakt de dief, maar hier heeft de dief de gelegenheid gemaakt", zegt fractieleider Gert Stas. "In het vaccinatiecentrum ontstond een systeem van willekeur, en een systeem van cliëntelisme en normvervaging. De burgemeester draagt hierin een verpletterende verantwoordelijkheid." Volgens Stas pleit het onderzoek Heeren niet vrij, integendeel. "Doe nu echt wat nodig is, en laat de stad aan een ander", houdt hij Heeren voor.

Coalitiepartners N-VA en Open VLD wachten het rapport van gouverneur Lantmeeters en de beslissing van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) af. "We hebben kennis genomen van de audit en behouden het vertrouwen in de coalitie", zegt eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA), die Heeren tijdelijk verving als burgemeester.

Meest gelezen