Nieuw speeltoestel in Zonhoven moet eenzaamheid en pesten bij kinderen tegengaan

Basisschool de Zonnewijzer in Zonhoven gaat dit schooljaar een bijzonder nieuw speeltoestel plaatsen op de speelplaats. Het toestel is een soort rad, en is bedoel om de eenzaamheid bij kinderen tegen te gaan. "Want kinderen die eenzaam zijn, worden ook vaker gepest", klinkt het.

Met het nieuwe schooljaar voor de deur wil basisschool De Zonnewijzer in Zonhoven iets doen voor kinderen die weinig vriendjes maken en hun speeltijd op de speelplaats eenzaam doorbrengen. Zeker na corona en al de onlinelessen wordt gevreesd dat kinderen het nu lastiger hebben om terug vriendjes te maken en samen te spelen. "Ik merk aan de leerlingen in mijn eigen klas dat nog heel wat kinderen moeilijk aansluiting vinden met hun leeftijdgenootjes", zegt Martijn Meeus van De Zonnewijzer. "Met het toestel dat we nu ontwikkeld hebben, samen met een Nederlands marketingbureau, zou dat probleem verleden tijd worden."

Kinderen die eenzaam zijn vallen vaak ten prooi aan pesterijen.

Martijn Meeus, leerkracht basisschool De Zonnewijzer Zonhoven

"Hoe het in z'n werk gaat? Kort uitgelegd, kinderen draaien aan het rad, en iedereen die bij het speeltoestel staat mag automatisch het spel meespelen dat het rad bepaalt" legt Meeus uit. "In Nederland bestaat het al langer en daar merken ze dat het rad niet alleen helpt bij kinderen die eenzaam zijn, maar ook bij kinderen die even geen inspiratie hebben." Meeus geeft nog enkele andere voordelen: "Het speeltuig gaat ook het pesten op school tegen want kinderen die zich eenzaam voelen op de speelplaats vallen ook makkelijker ten prooi aan pesterijen. Ander voordeel is dat kinderen leren spelen met andere kinderen en op die manier leren ze elkaar leren aanvaarden." 

Basisschool de Zonnewijzer uit Zonhoven is de eerste school in België die het toestel aangekocht heeft.

Meest gelezen