Patiëntje Jessica (11) voelt zich alvast erg op haar gemak in het nieuwe interieur.
Radio 2

Paola Kinderziekenhuis richt verdieping in als onderwaterwereld: "De visjes zijn veel leuker dan saaie, witte muren"

In het Koningin Paola Kinderziekenhuis (ZNA) in Antwerpen verblijven de patiëntjes voortaan tussen de walvissen, dolfijnen en schildpadden. De tweede verdieping is er deels interactief ingericht in het thema onderwaterwereld. Het gaat om een gift van het nabijgelegen Italiaanse restaurant Danieli Il Divino. "We willen de kinderen afleiden en ze kunnen behandelen met zo weinig mogelijk psychisch en fysisch leed", vertelt diensthoofd Ann Bael aan Radio 2 Antwerpen. 

Nadat de eerste verdieping van het Koningin Paola Kinderziekenhuis (ZNA) in Antwerpen vorig jaar al in safarithema werd aangekleed, werd de tweede verdieping zopas omgetoverd tot een onderwaterspektakel. Het kinderziekenhuis haalde alles uit de kast om de kinderen zoveel mogelijk gerust te stellen.

Kinderen kunnen er overnachten tussen de vissen en in de onderzoekskamer kunnen ze naar bewegende onderwaterbeelden kijken op schermen in een rots. Panelen in het plafond nemen de patiëntjes dan weer mee naar een indrukwekkende onderwaterwereld. Tijdens een ingreep of vaccinatie kunnen de kinderen ook zelf met een UV-lampje op zoek gaan naar verborgen visjes. 

Patiëntjes afleiden met interactieve elementen

"We willen onze kinderen de best mogelijke zorg geven en we willen tegelijk een plaats van hoop zijn. Patiënten die de pech hebben iets vervelend mee te maken, willen we zo weinig mogelijk psychisch en fysisch leed bezorgen. Dat kunnen we nu waarmaken door hen vanaf het begin af te leiden, deels met interactieve elementen op de belangrijkste plaatsen, zoals de inkomhal of de onderzoekskamer", legt diensthoofd Ann Bael uit. 

Ik voel mij hier helemaal op mijn gemak. De vissen maken alles veel leuker dan gewone witte, saaie muren

Patiënt Jessica (11)

(Lees verder onder de foto)

ZNA

Als het aan de 11-jarige Jessica ligt, dan lijkt het ziekenhuis daarmee alvast in haar opzet te slagen. Jessica ligt al 3 weken in het ziekenhuis en vertelt enthousiast over haar nieuwe omgeving. "De kamer is helemaal blauw, met visjes en allemaal zeedieren. Ik voel mij hier helemaal op mijn gemak. Het maakt alles veel leuker dan gewone witte, saaie muren."

Gift van restaurant

De onderwaterwereld kostte zo'n 25.000 euro en is een gift van het Italiaans restaurant Danieli Il Divino, aan park Den Brandt, vlakbij het ziekenhuis. "Ik leerde het ziekenhuis kennen toen ons zoontje hier geopereerd werd. Het is fantastisch wat de mensen hier doen. 2 jaar geleden hebben we dan een inzamelactie georganiseerd ter ere van ons 25-jarig bestaan. We hebben toen 25.000 euro ingezameld en geschonken aan het ziekenhuis", legt eigenaar Wim Van der Borght uit. 

We zijn ondernemers, maar ook gewoon mama en papa

Wim Van der Borght, eigenaar Danieli Il Divino

"Hiermee kunnen we de stress bij patiëntjes verlagen en hen doen wegdromen in een leuke wereld. We zijn dan wel ondernemers, maar we zijn ook gewoon mama en papa", klinkt het.  

Diensthoofd Ann Bael, eigenaar Wim Van der Borght van Danieli Il Divino met zijn zoontje en gezondheidsschepen Els van Doesburg (N-VA)

Meest gelezen