James Arthur Photography

Omega Pharma-overnemer Perrigo: "Opzettelijk misleid door Marc Coucke door middel van frauduleuze handelingen"

Volgens het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo heeft de Belgische arbitragerechtbank vastgesteld dat Marc Coucke en het investeringsfonds Waterland opzettelijk belangrijke informatie verborgen hielden bij de verkoop van Omega Pharma.

De zaak draait rond de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikaanse farmareus Perrigo in 2015. Perrigo betaalde 3,8 miljard euro om het bedrijf over te nemen, dat in handen was van Marc Coucke en het Nederlandse investeringsfonds Waterland.  Maar snel na de verkoop voelde Perrigo zich bedrogen en het diende een claim in van 1,9 miljard omdat ze vonden dat Coucke en Waterland het zakencijfer van Omega Pharma mooier hadden voorgesteld om zo een hogere verkoopprijs te bedingen.

Afgelopen weekend raakte al bekend dat Coucke en Waterland een schadevergoeding moeten betalen aan Perrigo. Maar nu zegt Perrigo in een persbericht dat het verkoopproces niet correct is verlopen. 
"In de beslissing van het tribunaal (de arbitragerechtbank Cepani) werd vastgesteld dat de verkopers opzettelijk belangrijke informatie voor het bedrijf verborgen hielden als onderdeel van het verkoopproces", schrijft Perrigo.  "En de verkopers hebben het bedrijf opzettelijk misleid door middel van verschillende frauduleuze handelingen en nalatigheid."

Coucke en Waterland moeten in totaal trouwens ongeveer 350 miljoen euro schadevergoeding betalen aan Perrigo. Het gaat om de hoofdsom van 266 miljoen, die al bekend was, plus rente en kosten voor de procedure. Perrigo zal naar eigen zeggen "alle noodzakelijke stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het de geschatte 350 miljoen euro volledig en zonder vertraging krijgt". Als dat niet gebeurt, dreigt Perrigo ermee beslag te laten leggen op activa van Coucke en co.

Coucke reageert voorlopig niet. Waterland zegt dat het ter goeder trouw heeft gehandeld en wijst erop dat de schadevergoeding maar 15 procent bedraagt van de claim van Perrigo.

Videospeler inladen...

Meest gelezen