Redding van 200 asieldieren uit Afghanistan lokt hevige discussie uit in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is er veel ophef over een reddingsactie van meer dan 200 asielhonden en -katten uit Afghanistan. Een gewezen Britse marinier landde gisteren in Londen met de dieren. De actie was erg omstreden. Critici vinden dat ze tijd en energie heeft gekost die beter was besteed aan de evacuatie van Afghanen die het land uit willen. De kritiek klinkt des te luider omdat de oud-marinier er wel in slaagde om zijn dieren te redden, maar niet zijn medewerkers. 

De reddingsactie die op poten werd gezet door Paul Farthing beroert de Britten al verscheidene dagen. De voormalige Britse marinier was na zijn dienst in Afghanistan in het land gebleven om er een asiel op te richten voor honden en later ook katten.

Na de machtsovername door de taliban weigerde Farthing Afghanistan te verlaten zonder de dieren. Hij startte een campagne op de sociale media en slaagde er met de steun van dierenliefhebbers in geld in te zamelen om een vliegtuig te charteren. 

Gisteren landde dat vliegtuig op de luchthaven van Heathrow, Londen. Aan boord de gewezen militair en 200 asieldieren, maar niet de 24 medewerkers van het asiel en hun familieleden. Zij hadden van de Britse ambassade de toestemming gekregen om te vertrekken, maar werden bij de luchthaven van Kaboel tegengehouden omdat ze volgens de taliban niet beschikten over de juiste papieren.

Farthing zei dus dat hij "met gemengde gevoelens" terugkeerde uit Afghanistan. De reacties op zijn reddingsactie zijn al even gemengd. Naast veel steun van dierenliefhebbers, die aanvoeren dat Farthing met zijn chartervliegtuig geen plaats heeft afgenomen van mogelijke Afghanen die het land uit wilden, is er ook veel kritiek. 

Velen vinden dat de reddingsactie van de asieldieren het Britse leger tijd en energie heeft gekost die beter konden worden besteed aan het evacueren van zoveel mogelijk Britse Afghanen of Afghanen met een link met het Verenigd Koninkrijk. De Britten voerden zaterdag hun laatste evacuatievlucht uit, maar moesten erkennen dat ze niet iedereen die dat wilde hadden kunnen ontzetten.

"We hebben net veel troepen ingezet om 200 honden binnen te brengen", reageerde de Conservatieve volksvertegenwoordiger Tom Tugendhat, die vroeger zelf diende in Afghanistan. "Intussen ziet het ernaar uit dat de familie van mijn tolk mogelijk wordt vermoord." 

Meest gelezen