Radio 2

Stripwinkel De Striep in Brugge overgenomen door Wevelgemse Stripweb

De klanten zullen er niet meteen veel van merken, maar vanaf 1 september komt de stripwinkel De Striep aan de Katelijnestraat in Brugge in Wevelgemse handen. “De Striep is al meer dan 40 jaar een gevestigde waarde in het stripwereldje en sluit perfect aan bij ons concept: een groot en internationaal aanbod voor een internationaal publiek”, zegt Filip Troch van Stripweb, de grootste online stripwinkel van België. 

De onderhandelingen met Daniël Cool (64) de man die De Striep 40 jaar geleden uit de grond stampte, duurde een aantal maanden maar uiteindelijk was de overname een vanzelfsprekende stap. “Aan De Striep verandert er weinig: we vullen wat rekken aan, er komen meer tekenaarssessies, evenementen en luxeversies van boeken. Het concept van De Striep blijft maar wordt gekoppeld aan Stripweb.be met alle voordelen van dien. Directe kortingen, groter aanbod en speciale versies. De huidige klanten mogen op hun twee oren slapen. Ze worden blijvend verwend en krijgen ook iets extra’s aangeboden”, zegt Filip Troch. 

Combinatie winkel en webshop is een must

Wanneer je als handelaar wil overleven is de combinatie van een fysieke winkel met een webshop een must. “Het fysieke contact met de stripliefhebber kunnen we op die manier behouden, daarnaast kan men via de webshop het ruimere aanbod op je gemak thuis via de laptop bekijken. De klant behoudt de keuze voor een passage in een winkel zoals De Striep of een bezoek aan de webshop Stripweb.be”, aldus Troch

De huidige klanten mogen op hun twee oren slapen. Ze worden blijvend verwend en krijgen ook iets extra’s aangeboden.

Filip Torch, bestuurder Stripweb.be

Stijgende omzet van stripweb.be

Zo’n 3 jaar geleden besloten Filip Troch, Christophe Casier en Alex Moens om de webshop Stripweb.be over te nemen en te verhuizen naar Wevelgem. “Sindsdien is de omzet vervijfvoudigd, we verkochten in 2020 voor zo’n miljoen euro aan strips via de website. En de toekomst ziet er goed uit. De strip won aan populariteit door het covid-gebeuren. Door de lockdown grepen mensen sneller naar een boek of stripverhaal, wat zich reflecteerde in de verkoop. We trokken heel wat nieuwe klanten aan, vooral volwassen met een geschoolde achtergrond en die financieel een stootje kunnen verdragen. Dat nieuwe publiek komt niet vanzelf, het is een deel van onze missie: klanten de meerwaarde van dit medium laten kennen door recensies te publiceren, forums aan te bieden waarop je kan discussiëren over een stripverhaal of auteur, speciale uitgaven en interviews. Het maakt het beeldverhaal veel boeiender en geeft de beleving meer diepgang”, aldus Troch. 

Verhuis naar Gullegem

De steile groei van Stripweb.be zorgde ook voor plaatsgebrek in de huidige webshop aan de Wevelgemse Wijnbergstraat. “In Wevelgem hebben we een ruimte van zo’n 150 vierkante meter maar daar barst het uit zijn voegen”, zegt medevennoot Christophe Casier. “We hebben nu een pand gevonden aan de Gouden Bank in Gullegem dat 750 vierkante meter groot is. Als webshop moet je een grote stock hebben, de verhuis is dus noodzakelijk. “De combinatie van webshop en fysieke winkel blijft cruciaal. We zullen er dus ook een afhaalpunt en een kleine winkel onderbrengen. In september starten we op de nieuwe locatie.” 

De kern blijft een West-Vlaams verhaal, maar we verkopen ook veel op de internationale markt

Christophe Casier, bestuurder webshop.be

West-Vlaams én internationaal

Na de overname zijn er een 10-tal mensen aan de slag bij Comicstate, de overkoepelende vennootschap die Stripweb.be en De Striep onder zich heeft. Daarnaast werd eerder ook de gekende Franstalige stripwinkel BDweb overgenomen in Brussel. En eind vorig jaar werd de Franstalige webshop bdweb.be online gezet. “Ook onderdeel van de vennootschap is de uitgeverij Microbe waarmee we een select aantal Franstalige strips en graphic novels vertalen voor de Nederlandstalige markt”, weet Christophe Casier. "De kern blijft een West-Vlaams verhaal, maar we verkopen ook veel aan de buitenlandse markt. Onze twee stripwinkels hadden al een internationaal publiek en met onze webshops sturen we dagelijks pakketten over de hele wereld tot in de VS, Nieuw-Zeeland en Zwitserland. De belangrijkste markt blijft natuurlijk België, Nederland en via bdweb.be een groot deel van Frankrijk.”

Meest gelezen