Radio 2

Twee ooievaars uit het Zwin overleden in Spanje: "Ze zijn wellicht geëlektrocuteerd"

Afgelopen weekend zijn 2 jonge ooievaars uit natuurpark Het Zwin gestorven op hun eerste trektocht. De ooievaars werden geboren in juni en kregen een zendertje. Zowel Gerana als Mathilde stierf wellicht aan elektrocutie, wat wel vaker voorkomt.

Gerana en Mathilde vertrokken amper een week geleden vanuit het Zwin voor hun eerste zuidwaartse trek. De vogels trokken in sneltreinvaart door Frankrijk en legden in amper 3 dagen tijd bijna 1.000 km af, wat een opvallende prestatie is. 

Elektrocutie niet uitzonderlijk

De ooievaars zijn wellicht gestorven aan elektrocutie, wat wel vaker voorkomt. Ooievaars hebben lange vleugels en daardoor lopen ze het risico dat hun vleugels tegelijkertijd 2 kabels raken of tegelijk een kabel en de paal of pyloon raken, die als geleider in contact staat met de grond. Dan krijgen ze een enorme stroomstoot door hun lichaam, met een dodelijke afloop.

Studies uit Europa wijzen uit dat tot 25 procent van de jonge ooievaars sterven aan elektrocutie. Slechts een minderheid van de jonge vogels wordt oud genoeg om later zelf voor het nageslacht te zorgen.

Het zenderproject

Het Zwin Natuur Park zet sinds 2019 in op het bezenderen van jonge ooievaars in het kader van een wetenschappelijk onderzoek naar de beschermde diersoort. Het zenderproject is een samenwerking tussen Het Zwin Natuur Park en het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen). De voorbije 3 jaar werden 12 ooievaarsjongen van een zender voorzien, daarvan zijn er momenteel nog 8 in leven.

Meest gelezen