Goedkoper naar psycholoog en militairen verdwijnen uit het straatbeeld: dit verandert er op 1 september

Ook vanaf 1 september verandert er opnieuw wat in ons land. Zo start morgen een proefproject om consultaties bij de psycholoog mogelijk te maken voor 11 euro, verdwijnen de militairen uit ons straatbeeld en kan je tot dubbel zoveel opleidingsverlof krijgen als daarvoor. We leggen het hieronder uit.

Voor 11 euro per consultatie naar de psycholoog

Vanaf 1 september wordt het nieuwe plan geestelijke gezondheid uitgerold. De voornaamste reden daarvoor is om de pyschologische hulp toegankelijker te maken en de zorg dichter bij de mensen te brengen. 

Eén van de veranderingen is de nieuwe terugbetalingsregel voor patiënten. Zo wordt er een project opgezet voor betaalbare psychologische zorg tegen 11 euro per consultatie, en dat tot 20 sessies per jaar. Maar toch is het niet zo dat iedereen meteen die terugbetaling zal krijgen. Dat zegt Koen Lowet, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologen. 

Wij hebben niet voldoende budget om vanaf 1 september al alle burgers naar de psycholoog te laten gaan

Koen Lowet, directeur van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologen

"Wij hebben niet voldoende budget om vanaf 1 september al alle burgers naar de psycholoog te laten gaan. Dit is ook niet de grote terugbetalingsregel zoals je dat bijvoorbeeld hebt voor huisartsen of tandartsen. Dit is echt een eerste stap waarin we een aantal dingen gaan uitproberen. En we kunnen dan hopelijk vanaf 2023 naar een meer algemene terugbetalingsregel of financiering gaan voor psychologische zorg."

Militairen verdwijnen uit het straatbeeld

Na meer dan zes jaar komt er een einde aan de bewakingsopdracht van soldaten op straat, in de luchthavens en op strategische plaatsen. De geleidelijke afbouw werd eind vorig jaar al ingezet. Nu neemt de federale politie de bewakingstaken van de militairen weer helemaal over. 

De militairen waren al sinds begin 2015 aanwezig in het straatbeeld om gevoelige plaatsen te bewaken. Dat kwam onder meer na de ontmanteling van de terreurcel in Verviers en de aanslagen op de redactie Charlie Hebdo in Parijs. 

James Arthur Photography

Op het hoogtepunt van de operatie, na de aanslagen in Maalbeek en op de luchthaven van Zaventem, werden in ons land 1.800 militairen ingezet op straat. Midden 2018 was dat aantal al herleid tot 550, en begin dit jaar waren dat er nog ongeveer 250, meldde Defensie toen. Tussen januari 2015 en mei 2020 kostte de operatie ruim 200 miljoen euro.

Het Vlaams opleidingsverlof wordt verdubbeld

Het Vlaams opleidingsverlof wordt volgend schooljaar eenmalig verdubbeld van 125 uur tot 250 uur als de werkgever in overleg met de werknemer zelf ook opleidingen suggereert. Dat werd beslist op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).  

De bedoeling van de maatregel is om een extra boost te geven aan het Vlaams opleidingsverlof, zodat nog meer werknemers gestimuleerd worden om opleidingen te volgen. Minister Crevits heeft daarvoor 10 miljoen euro voorzien.

“2021 moet het jaar van de opleiding worden. De voorbije maanden hebben veel mensen het belang van opleiden ontdekt. Toch zijn er nog steeds weinig mensen die ook tijdens hun loopbaan opleidingen volgen om zich bij te scholen. Daar moet verandering in komen, zeker nu we zien dat de krapte op de arbeidsmarkt terug aan het komen is", aldus minister Crevits. 

Onderwijs: eindtermen en benoemingen

Ook in het onderwijs verandert er heel wat. 1 september is -uiteraard- de eerste dag van het nieuwe schooljaar en dat is grotendeels zonder mondmaskers. In het secundair mag het masker wel alleen af als de leerlingen ook effectief neerzitten.

Maar er verandert ook los van corona heel wat. Zo kunnen leerkrachten vanaf vandaag al na 360 dagen effectief vast benoemd worden. Tot nu kon dat pas na 690 dagen. Ook zullen startende leerkrachten meer kansen krijgen om zo'n vaste benoeming te krijgen, omdat scholen sneller dergelijke vacatures zullen kunnen uitschrijven. Ook worden startende én vastbenoemde leerkrachten beter en vaker geëvalueerd. Op basis van die evaluaties (en na verschillende coachingstrajecten) kunnen scholen vastbenoemde leerkrachten ook eenvoudiger ontslaan.

Ook gaan vandaag de andere eindtermen in voor bepaalde jaren. De eindtermen waren felbesproken en werden ook aangevochten door het katholieke onderwijsnet omdat ze te beknottend en te gedetailleerd zouden zijn. Je leest er alles over in dit artikel.

Meest gelezen