Zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld in Genk

In het voorjaar van 2023 opent in Genk een zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld. In Gent, Brussel en Luik bestaan zulke gespecialiseerde centra al. In Genk krijgt het nieuwe centrum onderdak in een nieuw multifunctioneel gebouw van het Ziekenhuis Oost-Limburg. 

Op de campus van het ZOL in Genk is de bouw begonnen van het R-gebouw. Het zal een multifunctioneel complex van 5 verdiepingen hoog worden, goed voor 5000 vierkante meter, waar verschillende diensten onderdak zullen vinden. Het zorgcentrum voor slachtoffers van seksueel geweld is er één van. " We verwachten dat zich hier jaarlijks zo'n 1000 slachtoffers uit Limburg zullen aanmelden", zegt Jurgen Ritzen, de woordvoerder van het ZOL. "Ze zullen binnen het uur hulp krijgen en er zal ook onmiddellijk een dossier opgesteld worden tegen de dader."  Een team van 13 mensen zal de slachtoffers opvangen. Het gaat dan onder meer om een spoedarts, forensische verpleegkundigen die de nodige vaststellingen doen, en deskundigen die voor de psychische opvang instaan. 

Huisartsenwachtpost

Het nieuwe gebouw zal ook een huisartsenwachtpost huisvesten. En ook dat is erg belangrijk, zegt Jurgen Ritzen. "Huisartsen kunnen op die manier snel uitmaken of een patiënt al dan niet moet doorverwezen worden naar de spoedafdeling". Niet alleen de Genkse huisartsen zullen samenwerken in het nieuwe gebouw, ook de Genkse apothekersbond zal er een apotheek openen. In het complex zal er ook plaats zijn voor enkele bedrijven die willen samenwerken met een ziekenhuis.

Meest gelezen