AP2007

Bestrijding van stroperij in Kenia lijkt succes te boeken: weer meer olifanten en giraffen geteld

In Kenia is de populatie olifanten en giraffen gegroeid. Dat blijkt uit een telling van het aantal wilde dieren door de Kenya Wildlife Service (KWS), de overheidsdienst die zich bezighoudt met het voortbestaan van wilde dieren in het Oost-Afrikaanse land. Inspanningen om de straffen voor stropen te verhogen lijken succes te hebben, aldus de Kenya Wildlife Service.

In totaal heeft de KWS 36.169 olifanten geteld in heel het land. Dat is 12 procent meer dan in 2014, toen er enorm veel stroperij was. Het aantal olifanten op de Oost-Afrikaanse savanne is de voorbije halve eeuw met ten minste 60 procent gedaald, waardoor het dier nu beschouwd wordt als een bedreigde diersoort. 

Ook het aantal giraffen is fors gestegen: 34.240 getelde dieren, een stijging met 49 procent op drie jaar tijd. 

De KWS heeft in totaal 30 verschillende diersoorten in kaart gebracht op ongeveer 59 procent van het Keniaanse grondgebied. Ook het aantal neushoorns, leeuwen, grévyzebra's en hirola (Hunter's hartebeest) is de afgelopen jaren toegenomen.

In totaal zijn 1.739 neushoorns geteld, waaronder twee noordelijke witte neushoorns, 897 bedreigde zwarte neushoorns en 840 witte neushoorns. In het natuurpark Masai Mara zijn net geen 40.000 gnoes geteld.

De landelijke telling is in mei uitgevoerd en heeft drie maanden in beslag genomen. Daarbij zijn voor de Keniaanse kust ook 63 bultruggen, twee blauwe vinvissen, 29 witte haaien en 11 roggen geteld.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen