Voor het eerst sinds juni meer dan 1.000 covidpatiënten in ziekenhuis, "18 oktober hoogste aantal besmettingen dit jaar"

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Er zijn nu gemiddeld 3.600 bevestigde besmettingen per dag, 60 procent meer dan een week geleden. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nemen toe. Er liggen nu 1.032 coronapatiënten in het ziekenhuis. Op 18 oktober werd het hoogste aantal besmettingen sinds vorig jaar vastgesteld. Bekijk de recentste cijfers in onze grafieken.

In de week van 12 tot en met 18 oktober werden elke dag gemiddeld 3.600 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging met 60 procent in vergelijking met de week ervoor (4 - 11 oktober). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.299.439 besmettingen vastgesteld.

"Op 18 oktober haalden we met 6533 besmettingen per dag het hoogste dagcijfer sinds 2020", vertelt Bart Mesuere, statisticus en onderzoeker aan de UGent. "De laatste keer dat we zo'n hoog dagcijfer zagen, was bij de golf in oktober 2020." Ook op regionaal vlak gebeuren er enkele opvallende dingen: Luik en Brussel stijgen het minste, met rond de +30 procent per week, terwijl we in Vlaanderen de snelste stijging zien met +75 procent per week.

In de week van 14 tot en met 20 oktober werden elke dag gemiddeld 88 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de week ervoor (7 - 13 oktober).

Er liggen nu 1.032 covidpatiënten in de ziekenhuizen, 33 procent meer in vergelijking met een week geleden. Dat is het hoogste aantal in vier maanden (978 op 5 juni). 230 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg, 19 procent meer in vergelijking met een week geleden. Ook dat is het hoogste aantal in vier maanden (247 op 16 juni)

Tussen 12 en 18 oktober overleden elke dag gemiddeld 13 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting, dat is 20 procent meer in vergelijking met een week eerder (4 - 10 oktober). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.816 overlijdens door corona geregistreerd.

Tussen 12 en 18 oktober werden elke dag gemiddeld 51.300 tests uitgevoerd, dat is 13 procent meer dan in de week ervoor (4 - 10 oktober)

De positiviteitsratio tussen 12 en 18 oktober bedroeg 7,1 procent (+1,8 procent). Dat betekent dat 7 op de 100 tests positief waren. De WHO beschouwt 5 procent als een alarmdrempel.

Bijna 8,7 miljoen mensen in ons land (75 procent van alle inwoners) kreeg al ministens één coronaprik. Ruim 8,5 miljoen (74 procent) is volledig gevaccineerd.

BELGA

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je ook terecht in onze grafieken.

IN GRAFIEK: CORONACIJFERS

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

IN GRAFIEK: VACCINATIECIJFERS

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.