ROBIN UTRECHT

Maandag hoogste aantal besmettingen dit jaar, "Vaccins en basisregels beste beschermingslinies" 

De coronacijfers in ons land blijven snel stijgen. Er zijn nu gemiddeld 3.600 bevestigde besmettingen per dag, 60 % meer dan een week geleden, een exponentiële stijging. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens nemen toe. Er liggen weer meer dan 1.000 mensen in het ziekenhuis en op 18 oktober werd het hoogste aantal besmettingen (6.533) sinds vorig jaar vastgesteld.  "Je laten vaccineren en je aan de basisregels houden zijn onze beste beschermingslinies", benadrukken viroloog Steven Van Gucht en coronacommissaris Pedro Facon. 

Het aantal nieuwe besmettingen is nu exponentieel aan het stijgen, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. "De epidemie neemt snel toe, na een lang plateau van 6 weken. De vierde golf is bezig. We zien een exponentiële stijging van de besmettingen bij alle leeftijden en in alle delen van het land. Sinds maandag zijn er meer dan 6.000 besmettingen, het is van de tweede golf (oktober 2020) geleden dat we zulke hoge cijfers hebben gezien." Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu sneller, er liggen nu 1.032 mensen met COVID-19 in het ziekenhuis.

"De laatste dagen zitten we boven de 6.000 besmettingen, dat gaan we de komende dagen voelen in de ziekenhuiscijfers", legt Steven Van Gucht uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vaccins werken

Tijdens het persmoment werd gefocust op het feit dat de vaccins echt werken. "Er is 70% bescherming tegen besmetting, 90% tegen ernstige ziekte of hospitalisatie", gaf coronacommissaris Pedro Facon mee. "De vaccinatie-effectiviteit voor Covid-vaccins ligt bijzonder hoog, zeker ook in vergelijking met andere vaccins. Maar de immuniteit neemt af na een zekere tijd, zeker voor wie 65+ is en een  verminderde immuniteit heeft, is de bescherming iets minder. Dat heeft ons ook aangezet tot het voorzien van een derde dosis."

"Er zijn op dit moment meer uitbraken op het werk en in scholen, maar meer dan 8 op de 10 scholen, kent geen uitbraak", zei Steven Van Gucht nog. "De impact op ziekenhuisopnames en overlijdens blijft dankzij de hoge vaccinatiegraad  veel beperkter dan tijdens eerste twee golven." 

De overgrote meerderheid van de mensen die in het ziekenhuis ligt, is niet gevaccineerd, zei Pedro Facon. "Bij de 18-64 jarigen is er een duidelijk verschil, ongeveer tot een factor 10 en dan ziet u ook bij de 65+-ers een duidelijk verschil tussen de volledig gevaccineerden en de niet-gevaccineerden." Facon waarschuwt wel: het gaat om kleine aantallen en de twee groepen vallen niet perfect met elkaar te vergelijken. En ook wie gevaccineerd is, kan nog in het ziekenhuis belanden, zeker voor ouderen en mensen met verminderde immuniteit geldt dat. Maar de vaccins maken een groot verschil met de tweede golf van een jaar geleden. "Het bewijst nogmaals de zeer goeie werking van de vaccins", benadrukt Facon.

Ziek? Laat je testen

Je laten testen wanneer je je ziek voelt, is op dit moment wel essentieel. "Zo'n 10% van de mensen met een verkoudheid en 40% van de mensen met griepklachten, blijken ook besmet te zijn met het coronavirus. Er zijn dus ook andere virussen in omloop, maar de kans dat u besmet bent met het coronavirus blijft reëel."

Een masker dragen in een winkel of wanneer je licht verkouden bent, is nog steeds een goed idee. 

Steven Van Gucht

Omdat het belangrijk blijft om de zorgverleners door deze moeilijke periode te helpen, herhaalden Van Gucht en Facon nog eens de belangrijkste aanbevelingen die ons door de herfst en de winter moeten helpen.

Het gaat dan vooral om de basisregels, die we intussen al kennen. "Ook het dragen van een masker, bijvoorbeeld in een winkel of wanneer je licht verkouden bent, is nog steeds een goed idee", zei Van Gucht. "Dit lijkt allemaal back to the future en onaangenaam, maar dit zijn onze beste linies om ons te beschermen in de huidige context", aldus Facon. 

Tips voor een veilige herfst en winter

  • Laat je vaccineren en haal ook je booster wanneer je ervoor wordt uitgenodigd. Het vaccin werkt, blijkt uit nationale en internationale data. Dit blijft de sterkste verdediging tegen het virus.
  • Als je je ziek voelt: blijf thuis, ga niet naar het werk of naar school, ontmoet geen vrienden. Laat je testen. 
  • Bij positieve test of hoogrisicocontactrespecteer de isolatie- of quarantainemaatregelen. Bescherm jezelf en anderen. 
  • Verlucht de ruimte en check de luchtkwaliteit via een CO2-meter (verplicht in horeca, feestzalen, fitnessruimtes, ...)
  • Ken je eigen risicoprofiel. Ben je 65+ en/of heb je onderliggende aandoeningen of immuniteitsproblemen? Beperk je contacten, houd afstand, gebruik mondmaskers in het gezelschap als je geen 1,5 meter afstand kan houden. 

De meest recente cijfers

In de week van 12 tot en met 18 oktober werden elke dag gemiddeld 3.600 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is een stijging met 60 procent in vergelijking met de week ervoor (4 - 11 oktober). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.299.439 besmettingen vastgesteld.

"Op 18 oktober haalden we met 6.533 besmettingen per dag het hoogste dagcijfer sinds 2020", vertelt Bart Mesuere, statisticus en onderzoeker aan de UGent. "De laatste keer dat we zo'n hoog dagcijfer zagen, was bij de golf in oktober 2020." Ook op regionaal vlak gebeuren er enkele opvallende dingen: Luik en Brussel stijgen het minste, met rond de +30 procent per week, terwijl we in Vlaanderen de snelste stijging zien met +75 procent per week.

In de week van 14 tot en met 20 oktober werden elke dag gemiddeld 88 mensen in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat is een stijging met 32 procent in vergelijking met de week ervoor (7 - 13 oktober).

Er liggen nu 1.032 covidpatiënten in de ziekenhuizen, 33 procent meer in vergelijking met een week geleden. Dat is het hoogste aantal in vier maanden (978 op 5 juni). 230 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg, 19 procent meer in vergelijking met een week geleden. Ook dat is het hoogste aantal in vier maanden (247 op 16 juni)

Tussen 12 en 18 oktober overleden elke dag gemiddeld 13 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting, dat is 20 procent meer in vergelijking met een week eerder (4 - 10 oktober). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.816 overlijdens door corona geregistreerd.

Tussen 12 en 18 oktober werden elke dag gemiddeld 51.300 tests uitgevoerd, dat is 13 procent meer dan in de week ervoor (4 - 10 oktober)

De positiviteitsratio tussen 12 en 18 oktober bedroeg 7,1 procent (+1,8 procent). Dat betekent dat 7 op de 100 tests positief waren. De WHO beschouwt 5 procent als een alarmdrempel.

Bijna 8,7 miljoen mensen in ons land (75 procent van alle inwoners) kreeg al minstens één coronaprik. Ruim 8,5 miljoen (74 procent) is volledig gevaccineerd.

Wil je de meest recente, beschikbare cijfers raadplegen? Daarvoor kan je ook terecht in onze grafieken.

IN GRAFIEK: CORONACIJFERS

Let op: op bovenstaande grafiek kan je de cijfers nu niet vergelijken met de cijfers van het voorjaar 2020. In het voorjaar van 2020 stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er meer getest wordt. 

IN GRAFIEK: VACCINATIECIJFERS

Je kunt de meest recente cijfers van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Meest gelezen