Staatssecretaris Asiel en Migratie Mahdi: "Als EU Afghaanse migratiestroom wil voor zijn, moet ze  investeren in regio"

Nu de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan zijn vertrokken en de taliban de macht in handen hebben, zal de Europese Unie fors moeten investeren in humanitaire hulp en opvang voor Afghaanse vluchtelingen in de regio zelf. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vlak voor de Europese ministerraad over Afghanistan. Een herhaling van de vluchtelingencrisis bij de oorlog in Syrië moet vermeden worden. "En dat zal een kostprijs hebben."

Later vandaag vindt een Europese ministerraad plaats over Afghanistan. Daar zal besproken worden hoe de Europese Unie de mogelijke vluchtelingenstroom vanuit Afghanistan wil aanpakken. Nu al is duidelijk dat er fors geïnvesteerd zal moeten worden in humanitaire hulp en opvang voor Afghaanse vluchtelingen in de regio zelf, als men een nieuwe vluchtelingencrisis zoals in de jaren 2015-2016 wil vermijden.

"We moeten ervoor zorgen dat de Afghanen die op zoek gaan naar bescherming daar geen duizenden kilometers voor moeten afleggen", zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi in "De ochtend". "Je merkt uit internationaal onderzoek dat van het moment dat ouders zien dat hun kinderen naar school kunnen gaan en een toekomst kunnen uitbouwen in de regio waar ze zich bevinden, de meesten onder hen niet meer de noodzaak voelen om door te trekken."

Dat zal echter een kostprijs hebben, maar zegt Mahdi, "als je als Europese Unie migratiestromen wil voor zijn, dan moet je daarin investeren." Nu al is sprake van een gevoelige verhoging van de humanitaire hulp in de regio, al kan Mahdi nog geen bedragen bevestigen. Dat geld zal gaan naar organisaties die in de regio actief zijn, zoals de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR. "Zij zorgen voor degelijke opvang van vluchtelingen."

Bij Syrië is de grote vluchtelingenstroom er gekomen omdat we vier jaar lang veel te weinig in de regio geïnvesteerd hebben. We liepen constant achter de feiten aan

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)

De Europese Unie wil op die manier vermijden dat er opnieuw een ongecontroleerde vluchtelingenstroom naar Europa op gang komt, zoals bij het conflict in Syrie. Toen reageerde de EU veel te laat, dat had al in 2011 moeten gebeuren, zegt Mahdi. "De grote vluchtelingenstroom is er vier jaar later gekomen omdat er vier jaar lang veel te weinig is gedaan aan investeringen in de regio."

We moeten ervoor zorgen dat de buurlanden die opvang aan kunnen, zegt Mahdi. "In het geval van Syrië zijn er veel landen die het moeilijk hebben gehad, bijvoorbeeld Turkije, want we liepen constant achter de feiten aan. We kwamen veel te laat. Je moet ervoor zorgen dat de opvangcapaciteiten er nu al zijn, ook al zijn bepaalde vluchtelingenstromen nog niet helemaal op gang gekomen."

Meest gelezen