De ouders van de leerlingen van Het Atelier zijn er het hart van in.
Radio 2

Middelbare school in Tienen mag niet heropstarten

De middelbare school Het Atelier in Tienen mag niet beginnen aan het nieuwe schooljaar. De methodeschool was vorig schooljaar een vestiging van scholengroep De MET in Leuven, maar die zette de samenwerking stop. Om een volledig nieuwe school op te mogen richten, zitten er te weinig leerlingen in Het Atelier. Daardoor mag de school geen diploma's meer afleveren en zal ze niet starten op 1 september. De ouders en de kinderen zijn er het hart van in.

Om een nieuwe, niet- privéschool te mogen oprichten (die mogen geen rechtsgeldige studiebewijzen afleveren van de Vlaamse overheid n.v.d.r.) zijn er twee mogelijkheden: een erkenningsaanvraag indienen bij de Vlaamse overheid of opgenomen worden in een bestaande scholenkoepel. Voor de eerste optie zitten er momenteel te weinig leerlingen in de Tiense school, dus startte methodeschool Het Atelier in Tienen het schooljaar 2020-2021 als een extra vestiging van het schoolbestuur van De MET in Leuven.

In totaal zouden er dit schooljaar een 36-tal leerlingen les volgen in het eerste en tweede middelbaar. Intussen liet De MET weten de samenwerking te willen stopzetten waardoor de school op zoek moest naar een nieuwe partner. Dat is niet tijdig gelukt en dus kan Het Atelier niet heropstarten op 1 september. 

Hoe kan zoiets? De dag voor de school gaat beginnen, wordt ze gesloten
Papa van Jill

Voor de ouders en de kinderen speelden zich vanochtend drama's af aan de schoolpoort: “We hebben gisteren een hele koude douche gekregen. Vooral met al de problemen die er al waren om een nieuwe school te vinden” vertelt de mama van Jade. “Ze heeft het vorig jaar hier fantastisch gedaan, iedereen was goed voor haar, en nu valt dat weg voor haar. Je wil je kind gelukkig zien en nu valt dat momenteel allemaal weg. Misschien wordt het zelfstudie, want ze wil niet naar een andere school gaan, dat is te moeilijk voor haar.”

Ook de papa van Jill is ontzet: “Hoe kan zoiets? De dag voor de school gaat beginnen, wordt ze gesloten” zegt hij. “We zijn nu volop bezig te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ze moet er zich ook goed bij voelen, want alles was hier. Het is een kind met veel stress. Die is hier gekomen en die stress is van haar schouders gevallen.”

“Dat was geen goed nieuws, het is meer een nachtmerrie geworden” zegt de mama van Mathijs. “We keken er zo naar uit. Er is geen alternatief en we weten dus niet wat me moeten doen als deze school niet opent.”

Onze laatste hoop is dat een scholenkoepel ons toch onder de vleugels wil nemen, zodat we alsnog kunnen starten

Simone van Baal, Het Atelier in Tienen

"Onze grootste hoop is nu dat er iemand dit leest of hoort en ook vindt dat dit niet kan. Dat de kinderen recht hebben op school en dat men ons wil helpen", vertelt Simone van Baal van Het Atelier. Volgens van Baal heeft het Vlaams Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) hen de afgelopen maanden beloofd dat er sowieso een oplossing zou komen. Ofwel door een nieuwe partner te zoeken ofwel door een overgangsjaar in te lassen. Bij AGODI ontkennen ze dat er daarover beloftes zijn gemaakt: "Wij zijn niet bevoegd om te bemiddelen tussen partijen of om beloftes te maken. Dat is dus niet gebeurd."

De school hoopte eventueel recht te hebben op een overgangsjaar zodat de leerlingen niet halsoverkop zonder school komen te zitten. Maar ook dat lijkt geen optie te zijn. "Ze hebben ons verteld dat ook dat niet mogelijk is. We zouden zo'n jaar juridisch kunnen proberen afdwingen, maar dat kost veel geld en intussen mogen we nog altijd niet beginnen aan het nieuwe schooljaar." Het Atelier hoopt om alsnog onder de vleugels van een andere school een doorstart te kunnen maken.

Wij hebben nooit beloftes gemaakt dat de school sowieso kon verdergaan, want dat is onze bevoegdheid niet

Agentschap voor Onderwijsdiensten

Geen rechtsgeldige studiebewijzen

Volgens het Vlaams Agentschap voor Onderwijsdiensten heeft Het Atelier de afgelopen maanden geprobeerd om als vestiging van een andere school te kunnen doorgaan, maar sprong een andere mogelijke samenwerking uiteindelijk eind augustus af. Aangezien Het Atelier ook geen erkenningsaanvraag heeft ingediend voor komend schooljaar, kan de school ook niet erkend worden. "Als Het Atelier in Tienen op 1 september zelf zou starten met een nieuwe school, dan zal dat een privéschool zijn. Die zijn niet erkend en kunnen dus geen rechtsgeldige studiebewijzen afleveren", klinkt het. Wat er nu met de leerlingen die voor het nieuwe schooljaar zijn ingeschreven in Het Atelier moet gebeuren, is niet duidelijk.

Meest gelezen