Radio 2

Sint-Martinuskerk in Zaventem krijgt nooddak tijdens restauratie

Op de Sint-Martinuskerk in Zaventem is een nooddak geplaatst. De kerk is een beschermd monument en staat momenteel volledig in de stijgers omdat ze gerestaureerd moet worden. Het nooddak moet ervoor zorgen dat regenwater het uniek Romaans gewelf niet aantast. 

In het schip van de kerk (het deel waarin de kerkgangers zitten tijdens vieringen n.v.d.r.) zit een uniek tongewelf dat dateert uit de 11de of 12de eeuw. "Er is nog stukwerk uit de Romaanse periode overgebleven, maar ook houten raamkaders en zelfs nog een gedeelte van een muurschildering", vertelt Isolde Verhulst van de kerkfabriek. Binnenkort worden de leien van het dak verwijderd. "En dan is het van groot belang dat regenwater geen schade kan maken aan deze historisch waardevolle elementen. Daarom wordt er nu een nooddak gebouwd." (lees verder onder de foto)

In het schip van de kerk zit een uniek tongewelf dat dateert uit de Romaanse periode in de 11de of 12de eeuw.
Radio 2

Grote restauratie

Volgens Verhulst is de restauratie van de kerk dringend nodig. Het is intussen al bijna 40 jaar geleden dat er nog grote werken zijn gebeurd aan het dak, vertelt ze. "De leien zijn versleten. Je zou kunnen wachten met de herstelling tot het echt begint te lekken, maar omdat het plafond dat eronder zit zo belangrijk is hebben we beslist om nu al in te grijpen." Zowel het stukwerk als de houten raamkaders uit de Romaanse periode worden aangepakt. "Die ramen zijn echt uitzonderlijk. Vroeger was dit een kerk zonder zijbeuken. In dat hoogste gedeelte van de muur zaten er ramen in de lichtbeuk.” Ook de muurschildering wordt beschermd en bewaard. "Er is nog weinig over de schildering bekend. Misschien komen we tijdens deze restauratie meer te weten", klinkt het.

Open voor publiek

De werken aan de kerk zijn al sinds april bezig. In totaal zou de restauratie ongeveer twee jaar in beslag nemen. Voor het dak is een budget voorzien van 1,2 miljoen euro. Ongeveer 60 procent wordt betaald door Onroerend Erfgoed en ook de gemeente Zaventem legt bij. In een latere fase wil de kerkfabriek ook nog het interieur, de glasramen, het schilderwerk, de elektriciteit en de verwarming aanpakken. Na de werken zal het Romaanse erfgoed op de zolder toegankelijk worden gemaakt voor het publiek.

Radio 2

Meest gelezen