Luk De Wilde

Orangerie "Hof ter Saksen" in Beveren grotendeels verwoest na zware brand

Horecazaak "Hof ter Saksen" in Beveren is zwaar beschadigd na een helse brand afgelopen nacht. De zaak in de orangerie is in het hele Waasland bekend als trekpleister voor wandelaars en fietsers. De oorzaak van de brand is vermoedelijk een kortsluiting in de keuken. 

In Beveren heeft een felle brand de orangerie van "Hof ter Saksen" grotendeels in de as gelegd. Toen de brandweer afgelopen nacht arriveerde, sloegen de vlammen uit de ramen op de benedenverdieping van het historische gebouw. Het vuur ontstond allicht in de keuken van het café dat in het gebouw gevestigd is, waarna de vlammen zich verder verspreidden. 

De horecazaak werd volledig in de as gelegd. Door de houten structuur van het gebouw had de brandweer heel wat werk met smeulende resten die moeilijk bereikbaar waren. Er waren geregeld ook heropflakkeringen. Uiteindelijk kon men wel voorkomen dat het hele gebouw in de vlammen opging. 

Kortsluiting vermoedelijke oorzaak

Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een accidentele brand, veroorzaakt door een defect of kortsluiting aan één van de elektrische toestellen in de keuken. Hoe groot de schade is, moet nog blijken, maar die loopt allicht hoog op. De orangerie werd in 1812 gebouwd en deed lange tijd dienst als plaats om tropische planten te laten overwinteren. In 2007 werd de orangerie grondig gerenoveerd, om dienst te doen als horecazaak. Het is een geliefde plek bij wandelaars en fietsers, die het park van "Hof ter Saksen" bezoeken. 

Meest gelezen