Rampzalige zomer voor Brussels toerisme: amper 25 tot 30 procent van hotelkamers bezet

De voorbije zomer was rampzalig voor het Brusselse toerisme. Tijdens de maanden juli en augustus waren amper 25 tot 30 procent van de Brussels hotelkamers bezet. Ook voor de komende maand september ziet het er niet goed uit: voorlopig zijn nog maar 8 à 10 procent van alle kamers in de Brusselse hotels gereserveerd. "Verschillende hoteliers hebben bescherming aangevraagd tegen schuldeisers", zegt Yves Fonck van de Brussels Hotel Association.

Na anderhalf jaar coronacrisis hoopte de Brusselse toeristische sector op een mooie zomer. Helaas is dat niet wat ze kregen. Tijdens de maanden juli en augustus waren slecht 25 tot 30 procent van de Brusselse hotelkamers bezet. Die bezetting ligt uiteraard veel lager dan waar de sector op gehoopt had. 

Beluister hier het gesprek met Yves Fonck in "De ochtend" op Radio 1:

Yves Fonck van de Brussels Hotel Association ziet verschillende verklaringen. "Ik denk dat de vrees voor de pandemie toeristen heeft tegengehouden. Ten tweede was het weer ook allesbehalve goed. We hebben heel veel regendagen gehad in juli en augustus. En na 15 maanden pandemie vermoed ik dat mensen liever op vakantie gingen naar het zuiden dan een weekend door te brengen in Brussel. "

Nochtans was het afgelopen zomer lang niet overal kommer en kwel. De regio Limburg deed het afgelopen zomer bijvoorbeeld wel heel goed. "De omzetverliezen in de Belgische hotelsector kennen inderdaad veel regionale verschillen", zegt Fonck."Limburg, maar ook de Ardennen en de kust hebben veel beter gedraaid dan de steden bijvoorbeeld. Maar wat wij merken in Brussel, geldt ook voor steden als Brugge, Antwerpen, Namen of Charleroi."

Sombere voorspellingen

Voorlopig lijkt er voor Brussel nog weinig beterschap in zicht. Ook voor de maand september zijn de voorspellingen somber. "Het vrijetijdstoerisme begint af te bouwen en we hopen dat het zakentoerisme zal beginnen opkomen. Maar de realiteit is anders", aldus Fonck. "Als we kijken naar het aandeel reserveringen voor september, dan zit dat tussen de 8 en 10 procent. In een normale maand september zitten we aan 80 à 85 procent."

Als de regeling voor tijdelijke werkloosheid wegens niet verlengd wordt, zullen vanaf de maand oktober massaal ontslagen vallen

Yves Fonck, Brussels Hotel Association

En die tegenvallende cijfers kunnen grote gevolgen hebben. "Sinds het moratorium op faillissementen gestopt is, weten wij van verschillende hoteliers dat zij bescherming hebben aangevraagd tegen schuldeisers. Zij moeten nu een afbetalingsplan voorstellen voor een periode van zes maanden, die nog eens met zes maanden verlengd kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht deel uitmaakt van die afbetalingsplannen. Als die regeling niet verlengd wordt, dan gaan vanaf de maand oktober massaal ontslagen beginnen vallen."

Wat kan het tij in Brussel doen keren? Campagne voeren heeft volgens Fonck alvast weinig zin. "Daar is het nu te laat voor denk ik. Maar onze hoop is gevestigd op citytrips. We streven in september nog naar 25 à 30 procent bezetting. Als we dat willen halen, zal dat vooral van citytrips moeten komen want van zakenreizen moeten we het nu niet hebben."

Meest gelezen